detector.media
07.03.2014 17:56
Асоціація продюсерів звернулася до Турчинова, Яценюка та Ніщука щодо призначення голови Держкіно
Асоціація продюсерів звернулася до Турчинова, Яценюка та Ніщука щодо призначення голови Держкіно

В Асоціації продюсерів України акцентують на тому, що призначення нового голови Державного агентства України з питань кіно варто проводити лише після прийняття концепції реформування української кіноіндустрії на урядовому рівні. Натомість в АПУ пропонують призначити тимчасово виконуючого обов`язки голови Держкіно, йдеться у зверненні Асоціації до виконуючого обов`язки президента України Олександра Турчинова, прем'єр-міністра Арсенія Яценюка та міністра культури України Євгена Ніщука.

 

Автори заяви зазначають: «Призначення голови Держкіно зараз без прийняття концепції реформування української кіноіндустрії на рівні Кабінету міністрів України призведе тільки до перерозподілу сфер впливу і фінансових потоків всередині кіногалузі без будь-яких якісних змін для кіноіндустрії в цілому. Рекомендуємо на перехідний період призначити тільки виконуючого обов'язки голови Державного агентства України з питань кіно для реалізації і закінчення вже прийнятих зобов'язань попереднім керівництвом Держкіно».

 

За інформацією джерел «Детектор медіа», нині окремі групи кінематографістів ведуть кулуарні переговори з представниками нинішньої влади, висуваючи кандидатури на посаду очільника Держкіно.

 

Повний текст звернення Асоціації продюсерів України наводимо нижче:

 

«В.о. президента України,

Голові Верховної Ради України

Турчинову О.В.

Прем'єр-міністру України

Яценюку А.П.

Міністру культури Україн

Ніщуку Є.М.

 

Звернення до вищого керівництва країни

 

В умовах необхідності побудови нової демократичної європейської держави, з метою здійснення головних засад внутрішньої та зовнішньої політики, спрямованої на реалізацію основних закликів Майдану та беззаперечного захисту конституційних прав і свобод громадян України, ми, представники кіногалузі, продюсери, звертаємо Вашу увагу на критичну ситуацію, яка склалась навколо державної політики у сфері кіноіндустрії України.

 

Викликає велику стурбованість насамперед ситуація, коли немає належного громадського впливу, обґрунтування і прозорості у процесі призначення нового голови Державного агентства України з питань кіно (Держкіно), що шкодить самому принципу майбутнього реформування кіногалузі й економіки.

 

Звертаємо Вашу увагу на те, що призначення голови Держкіно зараз без прийняття концепції реформування української кіноіндустрії на рівні Кабінету Міністрів України призведе тільки до перерозподілу сфер впливу і фінансових потоків всередині кіногалузі без будь-яких якісних змін для кіноіндустрії в цілому.

 

Рекомендуємо на перехідний період призначити тільки виконуючого обов'язки голови Державного агентства України з питань кіно для реалізації і закінчення вже прийнятих зобов'язань попереднім керівництвом Держкіно.

 

На перехідний період скликати робочу комісію з реформування кіноіндустрії України з представників громадських кіноорганізацій, Міністерства культури, Міністерства фінансів, Міністерства економіки і європейської інтеграції, Податкової адміністрації України, профільних комітетів Верховної Ради України, вітчизняних і іноземних експертів з реформування кіноіндустрії. Після цього визначити терміни роботи цієї групи і подати через 2-3 місяці концепцію і програму реформування кіноіндустрії України, які будуть прийняті Кабінетом Міністрів України.

 

Після затвердження концепції і програми реформування кіноіндустрії Кабінетом Міністрів України почати пошук фахівця, який очолить Державне агентство України з питань кіно під конкретні задачі.

 

Враховуючи все зазначене, вважаємо нагальним та актуальним на сьогоднішній час привернути Вашу увагу до вирішення окреслених вище питань, а також принципово та кардинально сприяти повній зміні державної політики і принципів прозорості роботи державних інститутів Україні, а також запровадити ефективне заощадження коштів державного бюджету у сферу культури (обмежити чи скасувати видатки, які не впливають на виконання поточних цільових програм, проектів і на роботу Міністерства, відомств і бюджетних закладів культури).

 

Асоціація продюсерів України»

 

Як повідомляла «Детектор медіа», голова Держкіно Катерина Копилова у кінці лютого подала заяву про звільнення за згодою сторін. Нового голову, як повідомили у прес-службі Держкіно, ще не призначили. Нині обов`язка чільника агентства виконує перший заступник голови Держкіно Сергій Сьомкін.

 

Нині у Держкіно оголосили про проведення другого етапу шостого конкурсного відбору (пітчингів) кінопроектів для формування «Програми виробництва та розповсюдження національних фільмів на 2014 - 2015 рр.». Конкурс презентацій, під час яких кіновиробники змагатимуться за право отримати державне фінансування, пройде 17, 18 та 19 березня у Будинку кіно

 

Нагадаємо, На створення і дистрибуцію національних фільмів у проекті держбюджету на 2014 рікзаплановано 115 млн 422 тис. грн, що на 31 млн грн менше, ніж минулого року. Розпорядником цих коштів є Держкіно.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY