detector.media
02.03.2014 18:24
Російська журналістика та українські реалії
Російська журналістика та українські реалії
Або Звідки в сусідів хибне уявлення про нашу революцію

За останні місяці, а особливо - за останні тижні, провладні російські мас-медіа, ведучи мову про Україну, побили всі рекорди брехні часів Жданова та Геббельса. Проте йдеться не про них: діяльність цих засобів масової дезінформації давно вже вийшла за межі журналістики, й обговорювати її слід за активної участі психоаналітиків і психіатрів. Ідеться про ті нечисленні російські ЗМІ (переважно електронні) і тих репортерів та публіцистів, які намагаються писати правду і відчувають більшу чи меншу симпатію до української антикримінальної революції. А якщо ще конкретніше - то мова про ті ляпи, ляпсуси та недоречності, які фігурують у текстах таких авторів.

 

Почнімо з найпростішого. Знана публіцистка Юлія Латиніна нещодавно гордо заявила, що заслуги українців у боротьбі за свободу підштовхнули її до того, щоби всупереч нормам російської мови, але на прохання українських друзів, писати не «на Украине», а «в Украине».

 

Ну, а публіцист, історик та літературознавець Борис Соколов в опублікованій 24 лютого в Інтернет-виданні «Грані.Ру» цікавій статті «Удержать державу», пише стандартно: «на Украине». Але сам Соколов не помічає абсурдності своєї орфографії, пишучи поряд із «на Украине» словосполучення «в Юго-Восточной Украине»... Але про норми якої літературної російської мови говорить Латиніна? Олександр Пушкін писав: «Внезапно Карл поворотил И перенес войну в Украйну». А Олександр Герцен зазначав: «Она уехала в Украину, я собирался в ссылку». Отож виходить, що це норма мови Путіна, а не Пушкіна, коли обов'язково демонстративно пишеться «на Украине» (маючи на увазі «на окраине»)...

 

 

 

А ще всі підряд російські публіцисти пишуть, що Україна вільна від «ресурсного прокляття» і це її щастя, що в ній немає великого числа корисних копалин, а, таким чином, нема нафтогазової ренти та подібних речей. Насправді Україна має на своїй території 5% відкритих корисних копалин світу; чого вони не розробляються і не використовуються належним чином - це зовсім інше питання.

 

 

 

Ще радикальніший у статті «Еще одна колонка в никуда» на сайті «Каспаров.ру» Григорій Ревзін. Він цілком справедливо стверджує: «Множество постсоветских революций были успешными при условии соединения двух сил - либералов и националистов», при цьому наводить приклади і країн Балтії, і Грузії. Ба більше: він веде мову про Навального і стверджує, що в Росії успішна революція можлива тільки таким чином, але:

 

 

 

Сергій Грабовський, «День»
Фото - http://www.day.kiev.ua
detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY