detector.media
01.03.2014 11:00
1 березня о 17:00 на Майдані - показ стрічки «Хайтарма»
1 березня о 17:00 на Майдані - показ стрічки «Хайтарма»

Сьогодні, 1 березня, о 17-й на Майдані Незалежності відбудеться показ стрічки «Хайтарма». Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив режисер фільму Ахтем Сейтаблаєв.

 

«Хайтарма» («Повернення») - перший кримськотатарський повнометражний художній фільм, створений кримськотатарським телеканалом АТR.

 

Стрічку створено на основі реальних подій. Тут ідеться про сталінську депортацію кримських татар у травні 1944 року. Ця трагічна сторінка в історії кримськотатарського народу показана через погляд прославленого льотчика, національного героя кримських татар Амет-Хана Султана: після звільнення Криму від німецьких загарбників, військове командування дозволило Амет-Хану (Ахтем Сейтаблаєв) разом з його бойовими товаришами відвідати батьків в Алупці. За збігом обставин на час перебування льотчиків в Алупці припала операція НКВС з примусової депортації кримських татар. Радянський ас, якого боялися німецькі пілоти, не зміг захистити свій народ від злочину сталінського режиму.

 

Фільм вийшов в український прокат 17 травня 2013 року завдяки зусиллям АТR. Однак із широким прокатом в Україні минулого року не склалося

 

Нагадаємо, ситуація у Криму і досі лишається напруженою. Біля кримського парламенту в Сімферополі з'явилися озброєні люди в повному бойовому обмундируванні, яке повністю відповідає амуніції, яку використовує російська армія, повідомляє «Українська правда». Пряму трансляцію веде телеканал АТR.

 

«Детектор медіа»

На фото - кадр зі стрічки «Хайтарма»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY