detector.media
28.02.2014 15:38
НАМ закликає парламент забезпечити законність перегляду рішень Нацради
НАМ закликає парламент забезпечити законність перегляду рішень Нацради

Незалежна асоціація телерадіомовників (НАМ) закликає звертає увагу народних депутатів на те, що будь-які кроки з перегляду рішень Національної ради з питань телебачення і радіомовлення мають робитися з суворим дотриманням міжнародного та українського законодавства. Відповідну заяву НАМ поширила 28 лютого.

 

«Ми погоджуємося з тим, що частина рішень Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення має бути переглянута. В першу чергу, це стосується конкурсу на МХ-5 та визначення національного оператора цифрового телебачення», - йдеться в заяві.

 

Водночас НАМ наголошує, що конкурсні рішення можуть переглядатися виключно в судовому порядку.

 

Асоціація просить голову Комітету з питань свободи слова та інформації та голів парламентських фракцій забезпечити законність рішень парламенту у сфері телебачення і радіомовлення.

 

Наводимо текст заяви повністю:

 

«Заява Незалежної асоціації телерадіомовників

щодо ініціатив народних депутатів України про перегляд рішень

Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення

 

Впродовж останнього тижня у Верховній Раді України було запропоновано низку проектів постанов щодо вилучення частот у діючих мовників на підставі незаконності рішень попереднього складу Національної ради з питань телебачення і радіомовлення. Вважаємо такі ініціативи непродуманими та звертаємося до голови Комітету з питань свободи слова та інформації та всіх голів парламентських фракцій з проханням забезпечити законність рішень парламенту у сфері телебачення і радіомовлення.

 

Асоціація послідовно впродовж останніх трьох років наголошувала на численних порушеннях в діяльності Національної ради. Ми були однією з небагатьох організацій, що кожного року зверталися із ґрунтовною критикою звітів національного регулятора та наголошували увагу на заангажованість його рішень.

 

Ми погоджуємося з тим, що частина рішень Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення має бути переглянута. В першу чергу, це стосується конкурсу на МХ-5 та визначення національного оператора цифрового телебачення. Зазначені питання є першочерговими на сьогодні, оскільки цифрова реформа добігає кінця і має бути завершена уже влітку наступного року.

 

Разом з тим, ми звертаємо увагу парламентарів на те, що будь-які кроки з перегляду рішень Національної ради мають робитися з суворим дотриманням міжнародного та українського законодавства. Необхідно пам'ятати, що конкурсні рішення можуть переглядатись виключно в судовому порядку. Невиконання всіх передбачених законом процедур дасть підстави для оскарження рішень в українських та міжнародних судах, та може бути розцінене як пряме порушення ст. 10 Конвенція про захист прав людини і основоположних свобод. Все це може дестабілізувати ситуацію, що позначиться на ринку телерадіомовлення в цілому. Лише бездоганні з точки зору законності та прозорості рішення можуть стати запорукою подальшого розвитку нашої галузі.

 

Просимо враховувати викладену вище позицію асоціації під час розгляду питань щодо перегляду рішень Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення».

 

Нагадаємо, що народні депутати від ВО «Свобода» Ігор Мірошниченко й Олександр Мирний пропонують забрати частоти в ДП «Новий обрій» (Super Radio) і передати їх на позаконкурсній основі Національній радіокомпанії України (НРКУ). Про це йдеться в проекті постанови № 4292 «Про деякі питання забезпечення інформаційної діяльності Національної радіокомпанії України», яку «свободівці» зареєстрували 26 лютого.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY