detector.media
25.02.2014 20:50
Дмитро Гнап: над порятунком документів з «Межигір’я» працюють журналісти з восьми ЗМІ
Дмитро Гнап: над порятунком документів з «Межигір’я» працюють журналісти з восьми ЗМІ
Журналіст «Громадського ТБ» прокоментував претензії Максима Сухенка щодо недопуску журналіста «Грошей» до роботи з «межигірськими архівами»

Над порятунком документів, виловлених 22 лютого з Київського водосховища в резиденції Віктора Януковича «Межигір'я», працює близько 20 представників із восьми ЗМІ: «Українська правда», «Громадське ТБ», ZIK-«Наші гроші», «Радіо Свобода», Kyiv Post, Insider, «Коммерсантъ» і бюро «Свідомо». Про це «Детектор медіа» розповів керівник відділу розслідувань «Громадського ТБ» Дмитро Гнап, додавши, що група є відкритою для приєднання.

 

З його слів, журналісти домовилися про певні принципи і правила роботи з документами. Зокрема, за три дні ніхто не виніс жодного паперу за межі будівлі на території «Межигір'я», де обробляються й сохнуть документи. Учора, 24 лютого, вони домовилися, що не викладають нічого на Facebook, доки це не буде оприлюднено на сайті, оскільки вирішили, що всі архіви будуть зібрані й опубліковані у відкритому доступі на YanukovychLeaks. Пан Гнап каже, що вже оприлюднено близько 60% усіх фотокопій і до завтрашнього ранку ініціативна група сподівається, що на сайт буде залито всі 19-20 тисяч документів.

 

Перші дні з документами працювали журналісти, згодом до них долучилися фахівці з реставрації та збереження паперів. «Ми зв'язалися з Володимиром В'ятровичем, і він залучив експертів з музейної справи, архіваріусів, які зараз рятують документи. При цьому нам постійно підносять нові - у водосховищі працюють водолази, які продовжують виловлювати папки. Адже на відео з камер спостереження ми з'ясували, що біля причалу було потоплено лише частину документів, а решту - з баржі. Водолази намагаються їх дістати. При цьому немає певності, що ми зможемо їх врятувати», - розповів пан Гнап.

 

Коментуючи конфлікт з журналістом програми «Гроші» каналу «1+1» Ігорем Колтуновим, якого колеги виштовхали, не допустивши до документів, пан Гнап зауважив, що пан Колтунов поводив себе не дуже порядно: Анна Бабінець і Наталя Седлецька зафіксували, що він виносив папку з приміщення. «Ми домовилися про певні правила роботи, і тут приходить людина, без попередження, не представляючись, і всупереч нашим правилам намагається винести кудись одну з папок», - розповів пан Гнап.

 

Він також здивувався коментарю головного редактора «Грошей» Максима Сухенка: «Він каже, що в перший день віддав завдання журналістам шукати документи і працювати з ними. Але журналіста "Грошей" ми побачили аж на третій день, коли вже 80% документів було врятовано. Чому ж вони одразу не прийшли допомагати рятувати архіви, а з'явилися тільки тоді, коли вже 120 папок з більше ніж 150 були оброблені? Прикро, що колеги з "Грошей" не виявляють активності й не допомагають колегам одразу, а приходять, так би мовити, на все готове».

 

«Сподіваюся, що журналісти "Грошей" проявлятимуть більше активності й допомоги колегам, будуть більш вихованими і не вдаватимуться до самоуправства і спроб винести документи», - додав Дмитро Гнап.

 

Сьогодні знімальна група «Грошей» знову приїхала до «Межигір'я» готувати матеріал. На запитання «Детектор медіа», чи допустили журналістів «Грошей» до документів, пан Гнап відповів: «О другій годині мені зателефонував Колтунов, сказав, що прийшов і хоче познімати. Я сказав: нема питань, єдине - нехай документи не цупить. Після цього мені вже ніхто не дзвонив. Здається, він усе зробив, що хотів».

 

Дмитро Гнап звернув увагу на те, що з-поміж телеканалів тільки «Громадське ТБ» та ZIK беруть участь у роботі з порятунку документів. «Як і раніше, ми поки не бачимо активної участі телеканалів у темі розслідувань щодо президентської сім'ї. Дай Боже, щоб програма "Гроші" зробила багато розслідувань за знайденими в "Межигір'ї" документами - конкуренції та співпраці ми тільки раді», - заявив журналіст «Громадського ТБ».

 

Коментуючи причини, з яких журналісти не віддають документи правоохоронцям, пан Гнап заявив: «Ми будемо передавати документи правоохоронним органам на їхню вимогу. Але поки що ніхто до нас не звертався». Після того, як папери висохнуть, ініціативна група хоче їх ще відсканувати. І якщо до тих пір правоохоронці не звернуться до журналістів, ті мають намір самі передати їм усі матеріали відкрито на прес-конференції.

 

Нагадаємо, на думку Максима Сухенка, у «Межигір'ї» відбувається приватизація доказів і наразі ніхто не гарантує збереження виловлених у водосховищі документів, які мають стати насправді підставою для порушення кримінальної справи, а не для «бійки журналістів». «Я боюся, щоб зараз не почалося інформаційного рейдерства. Зараз не час журналістам між собою починати сварки», - наголосив пан Сухенко.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY