detector.media
20.02.2014 10:55
Комітет захисту журналістів стурбований убивством Веремія і нападами «тітушок» на журналістів в Україні
Комітет захисту журналістів стурбований убивством Веремія і нападами «тітушок» на журналістів в Україні

Комітет захисту журналістів (КЗЖ, CPJ) глибоко занепокоєний убивством журналіста в Києві та заявляє, що провладні групування нападають на журналістів, які висвітлюють протести в Україні. Про це йдеться в заяві КЗЖ, поширеній увечері 19 лютого.

 

«Ми засуджуємо жорстоке вбивство В'ячеслава Веремія, що підкреслює ризики, з якими зіткаються журналісти в Україні, - сказав заступник директора КЗЖ Роберт Махоні. - Влада повинна притягнути його вбивць до відповідальності. Невиконання цієї вимоги підбадьорить тільки ті групи, які, як повідомляється, вже залякують журналістів, які висвітлюють акції протесту».

 

КЗЖ з посиланням на повідомлення ЗМІ нагадує, що невідомі люди в масках уночі 18 лютого жорстоко атакували В'ячеслава Веремія, репортера щоденної газети «Вести», та його колегу, IT-фахівця Олексія Лимаренка, коли вони їхали в таксі з роботи. Нападники кинули коктейлі Молотова в машину, витягли пасажирів і таксиста й побили їх бейсбольними бітами. В'ячеславу Веремію вистрілили в груди. Журналіст помер рано зранку 19 лютого в лікарні від втрати крові.

 

Напад стався на тлі ескалації насильства в Києві 18 лютого, нагадує КЗЖ і наводить дані Інституту масової інформації про щонайменше 38 журналістів, постраждалих у Києві та інших містах з 18 лютого. За даними ІМІ, багато журналістів свідчили,що на них нападали спецпідрозділи «Беркута» та озброєні провладні групування - так звані «тітушки».

 

КЗЖ наводить дані ІМІ, що з листопада щонайменше 174 журналісти зазнали нападів і постраждали від гумових куль, сльозогінного газу і світлошумових гранат, висвітлюючи акції протесту.

 

Нагадаємо, представниця ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дуня Міятович закликала 19 лютого українську владу гарантувати безпеку журналістам. А Міжнародна місія журналістської солідарності, що працює в Києві 19-20 лютого, засудила насильство щодо українських журналістів і вимкнення 5-го каналу.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY