detector.media
19.02.2014 20:59
Міжнародна місія журналістської солідарності засудила насильство щодо українських журналістів і вимкнення 5-го каналу
Міжнародна місія журналістської солідарності засудила насильство щодо українських журналістів і вимкнення 5-го каналу

Міжнародна місія журналістської солідарності, що 19 лютого розпочала роботу в Києві, рішуче засуджує насильство, яке сьогодні обірвало життя кореспондента газети «Вести» В'ячеслава Веремія та внаслідок якого постраждали щонайменше 27 журналістів. Місія закликає українську владу провести негайне незалежне і прозоре розслідування та притягнути винних до відповідальності. Відповідну заяву поширив учасник місії Йоханн Бір з організації «Репортери без кордонів».

 

«Понад 167 журналістів постраждали від початку політичної кризи в Україні наприкінці листопада 2013-го. Багато з цих журналістів зазнали навмисних нападів і жоден із цих випадків не був розслідуваний. Цей стан безкарності є неприйнятним і призводить до більшого насильства, - заявляють члени місії. - Ми закликаємо всі сторони полегшити деескалацію ситуації та виявити повагу до роботи і фізичної недоторканності представників медіа, і ми нагадуємо українській владі про її відповідальність за гарантування безпеки журналістів. Ми закликаємо міжнародну спільноту використати всі можливі важелі, щоб полегшити ці цілі».

 

Міжнародна місія нагадує, що 33-річний журналіст В'ячеслав Веремій помер від вогнепального поранення у київській лікарні рано зранку 19 лютого. Він був витягнутий з таксі невідомими нападниками в центрі міста, коли повертався додому з майдану. Журналіст був жорстоко побитий і, за свідченнями очевидців, йому вистрілили в живіт після того, як він показав прес-карту.

 

Щонайменше 27 журналістів постраждали, висвітлюючи жорстокі зіткнення в Києві 18 і 19 лютого. Більшість із них були атаковані представниками спецпідрозділу «Беркут» і невідомими нападниками, нагадують члени міжнародної місії.

 

Також Міжнародна місія журналістської солідарності дуже стурбована випадками цензури - такими як блокування мовлення 5-го каналу по всій країні 18 лютого.

 

Міжнародна місія журналістської солідарності включає представників Національної спілки журналістів України, Незалежної медіа-профспілки України, Української асоціації видавців періодичної преси, Європейської та Міжнародної федерацій журналістів (EFJ/IFJ), організацій «Міжнародна підтримка медіа» (IMS), «Відкрите суспільство», WAN/IFRA, «Артикль 19», «Репортери без кордонів» та представника ОБСЄ зі свободи ЗМІ. Вона працює 19-20 лютого в Києві з метою зібрати з перших рук інформацію про поточні порушення свободи медіа в Україні, на знак солідарності з журналістами в небезпеці, а також для координації подальших дій.

 

Нагадаємо, представниця ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дуня Міятович закликала 19 лютого українську владу гарантувати безпеку журналістам.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY