detector.media
19.02.2014 13:32
Міжнародна Місія журналістської солідарності вражена подіями і насильством проти колег у Києві
Міжнародна Місія журналістської солідарності вражена подіями і насильством проти колег у Києві

Міжнародна Місія журналістської солідарності, що розпочала роботу 19 лютого у Києві, вражена подіями, які відбуваються в Києві та умовами роботи журналістів. Про це йдеться в прес-релізі Національної спілки журналістів України (НСЖУ).

 

Нагадаємо, у складі Місії під керівництвом президента Європейської федерації журналістів Могенса Бліхе-Б'єррегарда прибули представники міжнародних медіа-організацій.

 

«В Україну представники Місії прилетіли 18 лютого, відразу опинившись у центрі подій. Як відзначили іноземні гості, ніч, яку вони провели в готелі "Козацький" була сповнена емоцій і тривоги. Зважаючи на події в центрі столиці, програма візиту Місії коригується, зокрема, скасовано зустріч у Комітеті з питань свободи слова та інформації Верховної Ради», - йдеться в повідомленні.

 

Гостей привітав голова НСЖУ Олег Наливайко. Він зазначив, що після подій вчорашньої ночі, відповідно до моніторингових даних, кількість постраждалих під час протестів в Україні журналістів збільшилось до 165.

 

«Візит Місії - це, перш за все, вияв солідарності. На жаль, ви прибули в найгарячіший день, тому ми змушені вносити зміни в програму. Коли 23 листопада ми спільно з МФЖ та ЄФЖ проводили в Києві Марш проти безкарності, то навіть уявити не могли, що буде така кількість постраждалих колег. І знову підтверджуємо, що головна причина - це безкарність силовиків, які застосовують насильство до журналістів», - сказав пан Наливайко.

 

Голова Незалежної медіапрофспілки України (НМПУ)  Юрій Луканов підкреслив, що агресія проти журналістів - не випадкова, а цілеспрямована. Він навів приклади прицільного застосування зброї до людей із камерами, журналістськими посвідченнями та в жилетах «Преса».

 

Голова Ради директорів Асоціації «Незалежних регіональних видавців України» (АНРВУ) Олександр Човган наголосив, що українські журналісти не відчувають підтримки європейських політиків, а закони, які декларують підтримку медіа, просто не виконуються. «Через вибіркове правосуддя представники міліції, які винні в побитті журналістів, навряд чи будуть покарані. Бо ті закони, які розробляються в парламенті - це чудові європейські закони. Але в країні корупція, і суди приймають несправедливі рішення», - сказав пан Човган.

 

Перший секретар НСЖУ Сергій Томіленко звернув увагу, що з початку протестних подій в Україні Спілка журналістів і Медіапрофспілка спільно зробили вже десять заяв стосовно ситуації з порушеннями прав журналістів у країні. Однак влада - як у Києві, так і в регіонах, жодним чином на них не реагує. «Ми розраховуємо на те, що певним результатом Місії буде певний тиск на владу в Україні з боку міжнародної спільноти», - сказав він.

 

Голова Місії, президент ЄФЖ  Могенс Бліхе-Б'єррегард зауважив, що буде складено план дій щодо подальшу роботи. «Основні слова, які характеризують місію, - це свобода слова, безпека журналістів і солідарність. Коли виникла ідея Місії, ми прагнули, аби вона відбулася і стала в нагоді. Ми хочемо надати рекомендації не тільки з приводу того, що робити в Україні, а й що робити європейським інституціям», - зазначив очільник Місії.

 

Нагадаємо, що Місія перебуватиме в Україні два дні. 20 лютого в офісі НСЖУ заплановано проведення круглих столів з постраждалими журналістами та громадськими організаціями.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY