detector.media
15.02.2014 11:21
Держдепартамент США серйозно стурбований зростанням залякування ЗМІ та ГО в Україні

У Державному департаменті США «серйозно стурбовані зростанням залякування ЗМІ та організацій громадянського суспільства в Україні, які виступають за основоположні принципи демократії та належного управління». Про це йдеться в заяві, поширеній в п’ятницю ввечері, повідомляє «Радіо Свобода».

 

Представники Держдепу також ві тають оголошення про звільнення всіх осіб, затриманих під час протестів на Євромайдані, і схвалюють рішення опозиції звільнити зайняті адміністративні будівлі: «Ми вважаємо це важливим кроком до деескалації напруженості і створення простору для мирного, ненасильницького вирішення політичної кризи в Україні».


З метою подальшого зміцнення довіри Держдепартамент закликав уряд України «припинити всі розслідування, арешти, затримання та судове переслідування демонстрантів і активістів громадянського суспільства, по’вязаних з протестами євромайдану».

 

Нагадаємо, Україна посіла 127 місце із 180-ти у щорічному Індексі свободи преси, укладеному міжнародною правозахисною організацією «Репортери без кордонів» (Reporters Without Borders) на 2014 рік.

 

За даними «Детектор медіа», у Києві та регіонах за весь час висвітлення подій на Євромайданах, з листопада 2013 року по 3 лютого 2014 року постраждав 121 журналіст.

 

Як відзначив у своєму річному звіті міжнародний Комітет захисту журналістів, попри свій статус головування в ОБСЄ, Україна зробила мало для просування свободи преси в регіоні. Вперше від початку незалежності України експерти спостерігають таку погану ситуацію щодо свободи преси та умов роботи журналістів. 

 

Протягом останніх місяців в Україні чиниться тиск і на громадські організації. Так,  міністерство внутрішніх справ проводить проводить кримінальне провадження щодо громадської організації Центр UA за статтею про «відмивання коштів, одержаних злочинним шляхом».

 

Центр UA є відомою організацією громадянського суспільства, яка здійснює низку проектів, спрямованих на розвиток демократичних інституцій в Україні. Зокрема, Центр UA є ініціатором руху ЧЕСНО та скандального фільму про Межигір'я «Відкритий доступ», а його члени брали активну участь у подіях навколо євромайдану. Також члени організації є спізасновниками важливих громадських ініціатив: Партнерства «Новий Громадянин», руху «Стоп Цензурі!», коаліції «За чесний Референдум» та інших. Також нещодавно Центр UA розпочав масштабний проект персональних розслідувань корупції щодо усіх членів уряду разом з журналістами Слідство.інфо та бюро «Свідомо» для Української правди, зокрема особисто про міністра Захарченка.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY