detector.media
14.02.2014 18:14
Польські репортери: для журналістів працювати в Україні – вкрай небезпечно
Польські репортери: для журналістів працювати в Україні – вкрай небезпечно

Асоціація польських журналістів (Stowarzyszenie Dziennikarzy Polskich - SDP), з огляду на значну увагу польських медіа до подій Євромайдану і перебування в Україні великої кількості представників ЗМІ цієї країни, уповноважила журналіста  RadioWnet Павєла Боболовіча бути офіційним представником  SDP в Україні. Про це повідомляє прес-служба Національної спілки журналістів в Україні (НСЖУ).

 

Польські журналісти повідомляють, що на їх батьківщині зараз дуже цікавляться українськими подіями: слідкують за новинами, дивляться в інтернеті український канал «Еспресо TV» - навіть, коли не розуміють української мови.

 

Журналіст Павєл Боболовіч безпосередньо працює на висвітленні подій Євромайдану з 26 листопада. Перший секретар НСЖУ Сергій Томіленко повідомляє про домовленість з польським колегою спільно працювати, реагуючи на факти порушення прав журналістів. Зокрема, Спілка відкрита для польських колег, які працюють у Києві, та готова надавати допомогу.

 

За словами пана Боболовича, зараз в Києві працює кілька десятків польських журналістів. «Ми хочемо хоча б у нашому медійному світі показати, що тут насправді відбувається», - зазначив польський журналіст.

 

Серед польських журналіст є ті, що пишуть про події в Україні для Польщі польською мовою, наприклад - співробітник «Кур'єра Галіцийського» на RadioWnetта Войцек Янковський. «У мене є передача українською мовою і головна тема - це пострадянські держави. На мою думку, Україна зараз - найважливіша і найцікавіша держава», - впевнений пан Янковський, що перебуває у Києві три тижні.

 

На його думку, польським журналістам працювати легше: коли чують, що це журналісти-іноземці, пропускають на той чи інший захід без особливих  перешкод. Утім, польські колеги визнають, що для журналістів працювати в Україні - вкрай небезпечно. «Я можу виділити три етапи, як себе ідентифікують журналісти: посвідчення, жилети «Преса», а зараз - уже бронежилети. А що буде далі?»,  - сказав Павєл Боболовіч.

 

Два польських журналіста, які працюють на Євромайдані в Україні, отримали нещодавно відзнаки «За мужність» Асоціація польських журналістів. Колеги відзначили Павєла Боболовіча і  Бартека Машлянкевіча, який прославився тим, що у прямому включенні вів репортаж про дії беркутівців проти майданівців на вулиці Грушевського. «Він показав, що до беркутівця теж можна підійти і поставити запитання. Думаю, це певним чином підштовхнуло й українських журналістів», - сказав Павєл Боболовіч.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», Асоціація польських журналістів (Stowarzyszenie Dziennikarzy Polskich) оголосила відритий збір коштів для українських журналістів, що постраждали під час масовий акцій протесту на євромайданах в Україні. Зібрані кошти Асоціація польських журналістів передасть своєму українському партнерові - Незалежній медіапрофспілці України (НМПУ).

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY