detector.media
14.02.2014 17:49
«Хочемо показати, що тут насправді відбувається», - польські журналісти про події в Україні
«Хочемо показати, що тут насправді відбувається», - польські журналісти про події в Україні

З огляду на значну увагу польських медіа до подій Євромайдану, а відтак перебування в Україні великої кількості представників ЗМІ цієї країни, Польська Асоціація Журналістів уповноважила Павела Боболовича, журналіста  RadioWnet бути офіційним представником ПАЖ в Україні. Сам ПавелБоболович безпосередньо працює на висвітленні подій Євромайдану, перебуває в Україні з 26 листопада.

 

Перший секретар НСЖУ Сергій Томіленко привітав пана Павела з делегуванням йому повноважень представляти Асоціацію. Представники медіа-організацій домовилися спільно працювати, реагуючи на факти порушення прав журналістів. Зокрема, НСЖУ відкрита для польських колег, які працюють у Києві, та готова надавати допомогу.

 

За словами пана Павела, зараз в Києві працює кілька десятків польських журналістів.

 

- Ми хочемо хоча б у нашому медійному світі показати, що тут насправді відбувається, - зазначає Павел Боболович.

 

Разом із Павелом - його колега з RadioWnetта співробітник «Кур'єра Галіцийського» Войцек Янковські.  У Києві він - 3 тижні.

 

- У мене є передача українською мовою і головна тема - це пострадянські держави. На мою думку, Україна зараз - найважливіша і найцікавіша держава, - зауважує Войцек.

 

Із його спостережень, польським журналістам дещо легше: коли чують, що це журналісти-іноземці, пропускають на той чи інший захід без особливих  перешкод.

 

Утім, польські колеги визнають, що для журналістів працювати в Україні - вкрай небезпечно. Так, Павел завжди носить із собою захисні окуляри.

 

- Я можу виділити три етапи, як себе ідентифікують журналісти: посвідчення, жилети «Преса», а зараз - уже бронежилети. А що буде далі?  - каже він.

 

Перший секретар НСЖУ Сергій Томіленко привітав пана Павела також із отриманням відзнаки «За мужність» Польської Асоціації Журналістів.

 

- Було приємно на запрошення польських колег бути присутнім  наприкінці січня цього року на заході Асоціації Польських Журналістів у Варшаві, на якому, крім вручення професійних нагород за майстерність, відзначали і тих колег, які мужньо працюють в Україні, - сказав перший секретар НСЖУ Сергій Томіленко.

 

Таку ж відзнаку отримав ще один польський журналіст БартекМасланкевіч, який прославився тим, що у прямому включенні наважився обурюватися діями беркутівцівпід час штурму.  Як кажуть колеги, ставлення до Бартека в Польщі неоднозначне.

 

- Він показав, що до беркутівця теж можна підійти і поставити запитання. Думаю, це певним чином підштовхнуло й українських журналістів, - коментує Павел.

 

- Якби у 80-і роки, коли в Польщі був воєнний стан, якийсь кореспондент зробив таке саме, то всі поляки його б любили, - додає Войцек.

 

Як кажуть польські журналісти, на їх батьківщині зараз дуже цікавляться українськими подіями. Слідкують за новинами, дивляться через інтернет українське «Еспресо.ТВ».

 

- Дивляться навіть ті, хто не розуміє української мови, - зазначають журналісти.

 

Прес-служба НСЖУ

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY