detector.media
10.02.2014 11:27
Поранених на Грушевского журналістів лікують у Польщі
Поранених на Грушевского журналістів лікують у Польщі

Репортер «Спільнобачення» Ян Фалькевич та репортер тижневика «Український тиждень» Роман Малко, які постраждали під час виконання своїх службових обов'язків 19-20 січня на вулиці Грушевського в Києві, зараз перебувають у Варшаві (Польща) у спеціалізованому шпиталі, де проходять курс лікування. Про це повідомляє «Радіо Свобода».

 

Наразі у спеціалізованому варшавському шпиталі лікують чотирьох постраждалих на вулиці Грушевського. Усі вони мають пошкоджені очі, а також травми кінцівок.

 

Ян Фалькевич знімав і коментував події на вулиці Грушевського 19 січня. Світлошумова граната, яка розірвалася перед ним, пошкодила репортерові око і ногу. Пан Фалькевич розповів, що спершу не хотів їхати на лікування до Польщі.

 

«Якби не око, якби тільки нога була пошкоджена, то я, однозначно залишився б на Майдані. Але оскільки з дитинства я майже не бачу на ліве око, а праве мені пошкодили, то хоч я хотів залишатися в Києві, та хлопці мене переконали, що треба. Після викрадення Ігоря Луценка та Юрія Вербицького, вони сказали: «Янек, можеш закінчити так само як вони». Тож мене перетранспортували спочатку до Львова, а потім до Польщі, де безпечно і де продовжилось лікування», - каже gfy Фалькевич.

 

Романа Малка було поранено 20 січня в сутичках між протестувальниками та міліцією на вулиці Грушевського. У нього влучив гумовий патрон, яким стріляла в протестувальників міліція. У Романа Малка - рвана рана біля ока. Репортер «Українського тижня» каже, що рішення приїхати до Варшави було слушними. Польські окулісти виявили проблему з оком, якою не можна занедбувати.

 

Як повідомляє «Радіо Свобода», до українських репортерів у шпиталь приходять польські журналісти, щоб розпитати не тільки про самопочуття, але й про бачення подій в Україні, про польсько-українські стосунки.

 

Нагадаємо, постраждалий фотограф інтернет-видання «Свет и тени» Ігор Демченко, якому співробітник «Беркуту» кинув в обличчя світлошумову гранату під час подій на вулиці Грушевскього, також перебуває на лікуванні у Польщі.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», працівники низки польських видань та телеканалів висловили обурення щодо нападів на журналістів в Україні у відкритому листі, опублікованому на сайті Press.pl. Польські журналісти пообіцяли, що жоден напад на колег з України не буде забутий.

 

За даними «Детектор медіа», у Києві та регіонах за весь час висвітлення подій на Євромайданах, з листопада 2013 року по 3 лютого 2014 року постраждав 121 журналіст.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY