detector.media
28.01.2014 13:23
Польські журналісти шоковані побиттям своїх колег з телеканалу «Белсат»
Польські журналісти шоковані побиттям своїх колег з телеканалу «Белсат»

Кореспондент польського телеканалу «Белсат», білорус Сергій Марчик, якого разом із колегою Юрієм Висоцьким «Беркут» побив у Черкасах, розповів про обставини свого побиття і затримання. «Я такого на барикадах навіть не бачив. Я бачив своїми очима, як діда років 60-70 «Беркут» розстрілював гумовими кулями просто впритул, десь з метра - по ногах, по обличчю».

 

Я не можу вам сказати навіть, у якому стані зараз ця людина, - журналіст Сергій Марчик був свідком того, як правоохоронці били людей. - Коли я був у лікарні, лікарі говорили, що вже «зашили» 12 осіб, а четверо з них у вкрай важкому стані».

 

Постраждав і сам журналіст. «На мені був бронежилет, він мені врятував ребра, - розповів Сергій Марчик у інтерв'ю білоруській службі «Радіо Свобода». - Але ноги-руки - всі в страшних синцях. Сильно побитий. На голову наклали 11 швів, але лікарі сказали, що струсу немає і кості цілі.

 

Я та мій колега Юрій Висоцький разом робили матеріал про незалежних журналістів, які постраждали від рук правоохоронців в Україні. Ми вчора ввечері разом з колоною Автомайдану поїхали в Черкаси. В цій же колоні їхала Тетяна Чорновол, яка нас найбільше цікавила як особистість для нашого репортажу. Коли ми приїхали, почалося захоплення адміністративної будівлі. З'явився в певний момент «Беркут» і далі був хардкор.

 

Ми знімали момент, коли одного з беркутівців збив автомобіль. Ми якраз знімали цей момент і робили поруч «стенд-ап». В певний момент беркутівці озлобились в тому числі й на нас, налетіли, почали бити. Мій колега намагався мене якось витягти з-під палиць «Беркута», але почали бити й йог. Нас побили, посадили в машину. Розбили техніку і зразу всю техніку забрали.

 

Мені здається, в певний момент «Беркуту» наказали бити журналістів. Побили не тільки нас, але, здається, і журналістів «5 каналу», «Інтера» та якогось місцевого каналу.

 

Не можу сказати, скільки точно було затримано. В тому автобусі, де я сидів, було 9 осіб, і поруч ще осіб 9-10. Але коли ми їхали, я бачив два автобуси щільно набиті людьми. В цілому можна сказати, що 30-40 осіб затриманих були в автобусах.

 

Після певних переговорів і звернень до міліціонерів, нас випустили, оскільки у нас польські журналістські посвідчення. Мене відвезли в лікарню, тому що мені треба було шви накладати на голову. А колегу відвезли у відділок міліції.

 

Він намагався подати заяву про втрату техніки, а фактично про крадіжку техніки, оскільки у нас її офіційно ніхто не вилучав. Але йому почали погрожувати, почали тиснути на нього. Нарешті він ледве зміг вибратися з цього відділку. Приїхав у лікарню, там йому надали мінімальну медичну допомогу. Тепер, завдяки допомозі журналістів, ми виїхали з Черкас у Київ».

 

Сергій шкодує, що не вдалося зберегти ніяких знімків, але головне - вдалося врятувати життя.

 

За словами представника Польської асоціації журналістів Павєла Боболовича, зараз колеги знаходяться в Києві у лікарні. Їхній стан - важкий. Тому найголовніше для них - це здоров'я. Спілка збирається звертатися до українського Уряду від усієї журналістської спільноти Польщі з вимогою надати пояснення, припинити подібні дії силових структур та повідомити, які заходи будуть вжиті з цього приводу.

 

"Журналістська спільнота в шоці. Колегам важко уявити, що правоохоронні органи можуть навмисне бити журналістів, які показують посвідчення. Бачачи, що вони в бронежилетах, спеціально вибирали, куди бити. Таке може бути тільки в разі війни, якщо одна країна воює з іншою, ведуться бойові дії і журналіст випадково опинився в центрі подій, його не помітили. Але так, щоб зумисне завдавати ударів і якнайбільше зашкодити журналістам! Ми будемо на рівні Європейської федерації журналістів вимагати пояснень. Бо виникають сумніви, що такі речі можуть відбуватися в нормальній демократичній державі", - коментує прес-службі Національної спілки журналістів України Павел Боболович.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY