detector.media
18.01.2014 16:05
«1+1» представив докустрічку власного виробництва «Циганська кров»
«1+1» представив докустрічку власного виробництва «Циганська кров»

«1+1 Продакшн» завершив роботу над документальною стрічкою «Циганська кров». Прем`єра фільму відбудеться у четвер, 23 січня, о 22:00 в ефірі телеканалу «1+1».

 

Журналістів з картиною ознайомили 17 січня під час показу у київському кінотеатрі «Жовтень». Як розповіли представники продакшну, фільм присвячено «унікальному світу однієї з найзакритіших та найзагадковіших спільнот в Україні - ромів, які в ХХІ столітті живуть за тими ж звичаями, що й у середньовіччі». Знімальна група побувала у таборах, куди «гаджо», тобто чужинців, зазвичай не впускають.

 

У презентації взяли участь режисер стрічки Акім Галімов, продюсер фільму Наталка Якимович, генеральний продюсер «1+1 Продакшн» Вікторія Лєзіна-Масляна та креативний продюсер телеканалу «1+1» Анатолій Єрема.

 

«Були загальновідомі речі, а були й такі, які для нас відкрилися вперше, - розповідає про роботу над фільмом Наталка Якимович. - Найбільше нас вразило те, наприклад, що дівчат видають заміж з 13 років. Як і особливості традицій ромів. Так, у Мукачевому на Закарпатті знаходиться табір, де мешкає 7 тисяч людей. І вони не впевнені, скільки саме ромів проживає в кожному окремому будинку. А часто буває так, що і діти, і внуки одного барона однакового віку».

 

 Кадр зі стрічки «Циганська кров»

 

Також пані Якимович додає: «Ми не ставили за мету зробити соціальне чи кримінальне розслідування, адже медіа найчастіше згадують циганів саме у такому контексті. Але наші герої дуже гарно до нас поставилися, показали свої будинки, запросили на весілля, познайомили зі своїми родинами. Хоча загалом вони дуже насторожені і обережні. Тим не менше, Акім Галімов знайшов з ними спільну мову».

 

При цьому учасникам знімальної групи довелося долати і випробування. Так, коли вони вперше приїхали до циганського табору на Закарпатті, роми вийшли до них з палицями. Пізніше, за допомогою журналіста ромської редакції телеканалу «Тиса-1» Мирослава Горвата, авторам фільму вдалося домовитися про зйомки з циганським бароном.

 

 

 

  Кадр зі стрічки «Циганська кров»

 

Як розповіли автори стрічки, циганські табори дуже різняться між собою навіть на території України. За даними останнього перепису населення, в Україні проживає близько 50 тисяч ромів, але точна статистика не ведеться.

 

Знімальна група фільму складалася з двох операторів, звукорежисера, редактора, лінійного та виконавчого продюсерів та автора роботи. Бюджет стрічки творці не розголошують, але кажуть, що це не затратний проект - кошти знадобилися на відрядження і зарплати знімальної групи. Героям, підкреслюють автори стрічки, гонорарів не сплачували.

 

«В рамках нашої виробничої структури для 1+1 медіа документальне спрямування є одним із пріоритетних, - розповідає генеральний продюсер 1+1 Вікторія Лєзіна-Масляна. - Наша місія - виробляти контент, який змінює уявлення людей про світ і про себе. Вважаю, що фільм "Циганська кров" відповідає цьому визначенню».

 

Нагадуємо, що це вже друга документальна стрічка власного виробництва «1+1» за останні півроку. Раніше, у серпні 2013-го, «1+1 Продакшн» презентував стрічку «Жінка-банкомат». Його автором також виступив Акім Галімов.

 

Лада Голубєва для «Детектор медіа»

Фото надані «1+1 Продакшн»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY