detector.media
16.01.2014 19:01
19 січня – акція пам’яті жертв політичного террору журналістки Анастасії Бабурової та правозахисника Станіслава Маркелова
19 січня – акція пам’яті жертв політичного террору журналістки Анастасії Бабурової та правозахисника Станіслава Маркелова

19 січня о 16.00 на Михайлівській площі у Києві відбудеться акція пам'яті жертв політичного террору журналістки Анастасії Бабурової та правозахисника Станіслава Маркелова. Акція проходить у річницю загибелі журналістки і громадської активістки, що народилася у Севастополі і працювала у Москві, та відомого правозахисника і адвоката, що вів справи проти російських неофашистів.

 

19 січня 2009 року російські неонацисти, пов'язані з ультраправою прокремлівською організацією «Русский образ», вбили журналістку Анастасію Бабурову і правозахисника Станіслава Маркелова, борців з ксенофобією та дискримінацією. Відтоді дата набула міжнародного значення.

 

Уже вп'яте в цей день у Києві відбудеться меморіальна акція їх пам'яті.  Захід проходитиме без жодної організаційної символіки і прапорів. Організатори закликають приходити зі свічками.

 

«19 січня - це не лише сумна нагода висловити солідарність з російськими демократами й правозахисниками. Авторитарна влада та активізація ультраправих політичних сил, об'єднаних з вуличними неонацистами, зростання ксенофобії і авторитаризму та зухвалі прояви політичного терору - це те, що наближує розвиток подій в Україні до російського сценарію.

 

Особливе занепокоєння викликають події останніх місяців: розгін мирних демонстрацій та репресії проти їх учасників, насильство одних учасників протестів над іншими (напади ультраправих на правозахисників та незалежних профспілковців), спроби ультраправих політиків використати протест у своїх партійних інтересах.

 

Тому акція - спосіб засвідчити свою прихильність демократичним, антиавторитарним, гуманістичним та антифашистським поглядам та ствердити їх в українському суспільстві», - йдеться у зверненні організаторів акції.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY