detector.media
16.01.2014 12:47
Тернопільська ОДТРК започаткувала цикл телепрограм до 200-річчя Тараса Шевченка
Тернопільська ОДТРК започаткувала цикл телепрограм до 200-річчя Тараса Шевченка

Тернопільська обласна державна телерадіокомпанія розпочала підготовку циклу телепрограм «Шляхами Тараса», присвячених 200-річчю від дня народження поета. Про це повідомляє прес-служба Держкомтелерадіо України.

 

Автори циклу мають на меті дослідити сторінки біографії Тараса Шевченка, пов'язані з його перебуванням на Тернопільщині. Восени 1846 року за завданням Київської Археографічної комісії поет подорожував землями Поділля і Волині та відвідав містечка сучасної Тернопільщини - Кременець, Почаїв та Вишнівець. Тут Кобзар записав народні пісні «Гиля-гиля, селезень», «Ой пила, вихилила», «Ой у саду, саду» та намалював чотири картини «Почаївська Лавра з заходу», «Почаївська Лавра зі сходу», «У соборі Почаївської Лаври», «Вид на околиці з тераси Почаївської Лаври». Сьогодні ці акварелі зберігаються у Київському державному музеї ім. Тараса Шевченка.

 

У Шевченківському телециклі запланована також низка програм про нащадків Кобзаря, які мешкають на Тернопільщині, та населені пункти краю, названі на честь поета. Водночас готуються програми про земляків-лауреатів літературної премії ім. Тараса Шевченка.

 

У рамках проекту журналісти здійснять телемандрівку до пам'ятників Кобзарю на Тернопільщині.

 

Вероніка Коробенюк для  «Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY