detector.media
05.01.2014 14:02
Блог професора Пономаріва: Чи є стилістична відмінність між словами «досить» і «доволі»?
Блог професора Пономаріва: Чи є стилістична відмінність між словами «досить» і «доволі»?
Доктор філологічних наук Олександр Пономарів відповідає на запитання читачів ВВС Україна

Марія Шикота запитує, чи коректним є слово придбавати в такому, наприклад, контексті: «Лікувально-профілактичні заклади придбавають лікарські засоби».

Це дієслово частіше вживане в доконаному виді: «Поділимо тільки те, що батьки придбали» (Михайло Стельмах).

 

«Нам купили, нам придбали пречудового м'яча» (Леонід Первомайський).

 

Як недоконаний варіянт словники рекомендують: купувати, діставати, здобувати. Але мова намагається заповнювати прогалини в лексичній системі, тому під упливом преси в словниках з'явилося й придбавати, з позначкою «рідковживане».

 

Наприклад: «Під час екскурсій школярі збирають багатий матеріял для майбутніх вечорів, придбавають репродукції окремих картин» (з журналу).

 

Отже, це слово можна використовувати частіше, тоді з нього знімуть обмежувальну позначку.

 

«Доброго дня, - пише один із читачів. (Правильніше казати «добрий день»).- Ви стверджуєте, що латинський дифтонг auпотрібно передавати як ав, але ж в инших мовах - англійській, польській - маємо au».

Насправді цей дифтонг (можна ще його називати українським варіянтом двозвук) є і в латинській, і в польській, і в чеській та инших мовах і своїм другим компонентом має нескладовий у, схожий на наш звук в після голосних: гуляв, ходив, співав, брівка, нивка, сливка. Тому слова латинського походження на зразок Aurelius (римський імператор - філософ), augur (жрець-провісник), Aurora (богиня світанку), laurus (лаврове дерево) ми вимовляємо Аврелійaвгур,Авроралавр.

 

Так само й грецькі за походженнямі слова: автобіографіяавтомат,автохтон і под.

 

Те, що в окремих випадках цей двозвук передається як ау, є непорозумінням, яке давно потрібно усунути.

 

Наступне запитання: засідання проходить чи відбувається?

Великої значеннєвої відмінности між цими словами немає. Засідання може і проходити, і відбуватися. Хіба що коли йдеться про ситуацію, то краще сказати засідання проходить спокійно. А коли йдеться про місце, то ліпше вжити засідання відбувається в одному з академічних інститутів.

 

Як правильно: 3,5 мільйона чи мільйони?

Кажемо три цілих, п'ять десятих мільйона, але три з половиною мільйони.

 

Як правильно: Ричард чи Річард?

У нас є так зване правило дев'ятки - це написання в иншомовних словах після дев'яти приголосних д, т, з, с, ц, ч, ш, ж, р букви и, а після решти - ілірика, фізика, математика, піротехніка, жирафа, шизофренія й под.

 

Але це правильно поширюється лише на загальні назви. У назвах власних правопис рекомендує писати і після всіх приголосних. Проте з цього правила є багато винятків, і їх стає дедалі більше: Америка, Мексика, Рим, Париж, Сингапур, Антарктида тощо.

 

З огляду на це потрібно віддати перевагу формі Ричард.

 

Чи є стилістична відмінність між словами досить і доволі?

Відмінність між цими прислівниками справді не значеннєва, а стилістична. Досить - слово нейтральне, вживане в усіх стилях.Доволі має книжний відтінок і використовується рідше. Але обидва прислівники є літературними.

 

Свої запитання професорові Пономареву надсилайте на адресуbbc.ukrainian.kiev@bbc.co.uk

 

BBC

Фото Павла Довганя

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY