detector.media
23.12.2013 11:31
Колектив кіностудії Довженка вимагає реформ і нового гендиректора
Колектив кіностудії Довженка вимагає реформ і нового гендиректора

Працівники Національної кіностудії ім. Олександра Довженка вимагають владу прийняти рішення щодо реформування державних кіностудій і призначити нарешті генерального директора кіностудії. Найкращим кандидатом на цю посаду, на їхню думку, є режисер Олесь Янчук, повідомляє сайт Національної спілки кінематографістів України.

 

19 грудня на кіностудуї відбулися загальні збори, ініційовані рішенням секретаріату правління Національної спілки кінематографістів України (НСКУ). В роботі зборів взяв участь голова Спілки Сергій Тримбач. Обґрунтовуючи позицію НСКУ, він зазначив, що питання з призначенням нового генерального директора не вирішується упродовж кількох місяців, а термін контракту з попереднім директором Ігорем Ставчанським сплив у вересні.

 

Колектив студії прийняв рішення рекомендувати на цю посаду Олеся Янчука, що було підтримано і Спілкою кінематографістів. Одначе досі ніякої реакції з боку Міністерства культури немає, зазначає НСКУ.

 

Також на зборах виступили кінорежисери Роман Балаян, Олесь Янчук, Олександр Муратов, Микола Засєєв, Володимир Савельєв, Микола Іллінський, працівники студії.

 

Учасники зборів зазначили, що становище студії дедалі погіршується, а фільмів у виробництві мало. Більшість проектів, що вигравали конкурс на фінансування Держкіно України упродовж останніх двох років, належать приватним компаніям. Відтак одна із вимог студійців - аби національна кіностудія мала квоту державного фінансування фільмових проектів. «Скажімо, Національна опера чи національні драматичні театри дістають певне державне фінансування і самі визначають репертуар», - наводять приклад у НСКУ.

 

Збори колективу довженківців також прийняли рішення звернутися до президента та прем'єр-міністра України з вимогою прийняти рішення щодо реформування державних кіностудій.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY