detector.media
04.12.2013 13:12
НСЖУ захищатиме в апеляційній інстанції журналіста Гарагуца, якого звинувачують у заворушеннях
НСЖУ захищатиме в апеляційній інстанції журналіста Гарагуца, якого звинувачують у заворушеннях

Національна спілка журналістів України  (НСЖУ) надасть юридичний захист журналісту Валерію Гарагуцу, якого заарештували  за рішенням суду на два місяці через звинувачення у організації штурму Адміністрації Президента.  Юридична підтримка буде здійснюватись під час розгляду його справи в апеляційній інстанції,  йдеться у повідомленні НСЖУ.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», співзасновнику і фотожурналісту дніпропетровської газети «Лица» Валерія Гарагуца звинувачують в організації масових заворушеннях біля Адміністрації Президента. Така міра покарання була застосована щодо всіх дев'ятьох осіб, затриманих спецпризначенцями 1 грудня після розгону і жорстоко побиття мітингувальників.

 

«Ухвали  як "під копірку"... Слідчий - один на всіх. А найцікавіщше, що саме із ЗМІ правоохоронці дізналися, що 1 грудня біля АПУ сталися сутички, в яких взяли участь 300-500 осіб, з яких змогли затримати лише дев'ятьох, котрих точно упізнали два бійці... Все це яскраво описано в судових ухвалах по цих справах», - пише юрисконсульт НСЖУ Тетяна Котюжинська у Facebook, яка брала участь у засіданні суду.

 

Валерія Гарагуца охороняли п'ять міліціонерів з конвою, на засіданні були присутні два прокурори. За словами Тетяни Котюжинської, НСЖУ просила передати на поруки журналіста Валерія Гарагуца, але марно. Також  хотіли взятии на поруки журналіста депутати ВО «Свобода» Ігор Янків та Олександр Мирний.

 

Всі затримані мають п'ять днів на апеляцію.

 

«Одному з затриманих викликали «швидку» в суд, їх доставили з 9 ранку в приміщення суду, справи двох «лежачих», яким за медичними показниками призначені крапельниці, за словами їх рідних, розглядали через 10-14 годин після доставки. Це жахливе порушення прав людини на медичну допомогу... Родичі в розпачі», - описує ситуацію у суді медіаюрист.

 

Національна спілка журналістів вважає, що ухвала суду про арешт Валерія Гарагуца є незаконною. «Ми братимемо активну участь в поданні апеляційної скарги щодо рішення суду, оскільки журналіст стверджував, що він здійснював свою професійну діяльність. А така запобіжна міра - це також є перешкоджанням здійсненню професійної діяльності журналіста, принаймні, на найближчі два місяці»,name="_GoBack"> - зазначає Тетяна Котюжинська.

 

НСЖУ заявляє, що Валерій Гарагуц приїхав до Києва з Дніпропетровська задля виконання своїх професійних обов'язків. Це підтверджує в коментарі головний редактор газети «Лица» Альона Гарагуц: «Він працює фотожурналістом з 2000 року. Також Валерій завжди мав активну громадську позицію. Зараз ми радимося, як надалі підтримати колегу і надати допомогу».

 

Нагадаємо, зі слів знайомих, Валерій Гарагуц приїхав до Києва з Дніпропетровська, щоб як журналіст і громадський діяч узяти участь у подіях, які відбувались на Євромайдані. Після атаки «Беркута», коли він надавав допомогу постраждалим, його жорстоко побили і затримали. Його разом з іншими затриманими відвезли до закритого міліцейського відділення Київської лікарні швидкої допомоги. До них тривалий час не пускали адвоката, що було юридично зафіксовано.

 

Згодом пан Гарагуц у присутності адвокатів написав заяву про злочин: про незаконне затримання, перевищення службових повноважень, злочин проти свободи громадянина та про перешкоджання професійній журналістський діяльності. Заяву подали до Шевченківського районного відділення міліції.

 

Наразі прокуратура Києва порушила кримінальне провадження за фактом побиття дніпропетровського журналіста, співзасновника газети «Лица» Валерія Гарагуца.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY