detector.media
01.12.2013 13:32
Пшонка: інформація міліції щодо провокацій на євромайдані у ніч на 30 листопада потребує перевірки
Пшонка: інформація міліції щодо провокацій на євромайдані у ніч на 30 листопада потребує перевірки
Генеральний прокурор Віктор Пшонка обіцяє, що «кожна хвилина подій на Майдані Незалежності ретельно розслідуватиметься», повідомляє «Радіо Свобода».
 
 

Про це йдеться у його заяві щодо розгону у Києві мирного зібрання прихильників євроінтеграції у ніч 30 листопада. Про ці події, як повідомляє прес-служба Генпрокуратури, йшлося на нараді під головуванням генерального прокурора Віктора Пшонки і за участі міністра внутрішніх справ, голови Служби безпеки, заступників генерального прокурора і керівників окремих структурних підрозділів ГПУ.

За словами Віктора Пшонки, мирні акції не можуть мати такого закінчення.

«Люди на Майдані знаходилися законно. Це їх конституційне право, і завдання правоохоронних органів полягало в першу чергу в тому, щоб забезпечити реалізацію цього права», – сказав генпрокурор.

«Якщо відбулися сутички, є постраждалі – значить, було порушено закон. І в першу чергу я вимагаю розслідування правомірності застосування спецзасобів співробітниками правоохоронних органів і перевірки інформації міліції щодо провокаційних дій окремих груп людей, які були за спинами мирних громадян», – заявив Пшонка.

Генеральний прокурор України повідомив, що слідчі дії розпочалися 30 листопада.

«Вже відкрито кримінальні провадження за фактами подій, які призвели до силового протистояння людей на Майдані у ніч з 29 на 30 листопада. Діям усіх учасників буде дана правова оцінка, і будуть встановлені всі люди, які постраждали внаслідок сутичок», – сказав Пшонка.

Президент Віктор Янукович вчора ввечері, через 16 годин після побиття беззбройних людей заявив, що засуджує «дії, які призвели до силового протистояння та страждань людей».
 
Нагадаємо, у ніч з 29 на 30 листопада спецзагін «Беркута» під приводом підготовки до Нового року жорстоко розігнав учасників київського євромайдану. Під час зачистки було затримано 35 осіб. У повідомленні управління зв`язків з громадськістю МВС України мітингувальників звинувачують у провокаціях: «На Майдан Незалежності правоохоронці прибули на звернення Управління благоустрою КМДА. Активні дії представники Беркуту розпочали після того, як мітингувальники почали чинити опір міліціонерам, кидати у них сміттям, склянками, пляшками з водою та підпаленими палками».   
 
«Детектор медіа» 
Фото - http://www.radiosvoboda.org
detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY