detector.media
22.11.2013 11:18
23 листопада Українське радіо транслюватиме радіоп’єсу Івана Нагірняка «Голодомор»
23 листопада Українське радіо транслюватиме радіоп’єсу Івана Нагірняка «Голодомор»

24 листопада до Дня пам'яті жертв Голодомору радіоканал «Культура» Національної радіокомпанії України (НРКУ) в програмі «Світ радіодрами» транслюватиме радіодраму «Голодомор» лауреата Другого всеукраїнського конкурсу сучасної  радіоп'єси Івана Нагірняка ( о 15.05). Про це повідомляє прес-служба радіо.

 

Окрім цього,  вистава вийде ще й 23 листопада о 16.28 на Першому каналі НРКУ у програмі "Радіо культура представляє".

 

Вистава присвячена «світлій пам'яті усіх безневинно закатованих, непохованих,  непом'янутих у роки великого голоду в Україні 1932-1933 років». Радіодрама «Голодомор» розповідає про одну з найбільших трагедій українського народу. Події,змальовані у творі, відбуваються на території Північної Бессарабії, щойно визволеної з-під окупації королівської Румунії.

 

Радіодраму «Голодомор» на Українському радіо поставила  народна артистка України Наталія  Сумська.

 

«Моя бабуся, яка жила під Києвом, розповідала як варила юшку з бур'яну, з лепехи, лушпайок. Мене вразило те, що на схилі літ бабуся точно не знала дату народження моєї мами, але вона достеменно пам'ятала і завжди говорила :«В голодівку на Петрівку...». Тобто «голодівка» була для них відліком часу...Так і невідомо чи це був 32,чи 33-тій рік...Їм довелося пережити страшні часи, і це ми намагалися без пафосу показати у радіовиставі», - зазначила пані Сумська.

 

Образи Катерини та Ганни створили народні артистки України - Наталя Сумська та Ольга Сумська, у ролях Гната і Григора - Петро Панчук та Олег Терновий, Василь - Костянтин Левицький, Прокіп - Микола Байдюк.

 

Музичне оформлення - Ірини Пашинської, звукорежисер - Олена Єфімчук. Редактори радіовистави - Наталя Коломієць та Світлана Гудзь-Войтенко.

 

Нагадаємо, 23 листопада в Україні відзначатиметься День вшанування пам'яті жертв голодоморів і політичних репресій. При плануванні програм на цей день Національна рада з питань телебачення та радіомовлення рекомендує керуватися Правилами ведення мовлення на теле- і радіоканалах у дні трауру (скорботи, жалоби) та дні пам'яті, затвердженими Національною радою 8 лютого 2012 року, з урахуванням змін, внесених 29 травня 2012 року.

 

«Детектор медіа»

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY