detector.media
21.11.2013 12:18
У ЗМІ фінансова мотивація переважає над суспільно-моральною – Томенко
У ЗМІ фінансова мотивація переважає над суспільно-моральною – Томенко

Сьогодні проблемою українських медій є не лише традиційне несприйняття чиновниками та правоохоронцями об'єктивної, достовірної інформації та їхні спроби максимально обмежити свободу слова, набирає розмаху інша серйозна проблема: тотальне поширення серед власників ЗМІ, менеджерів і журналістів позиції домінування фінансової мотивації над суспільно-моральною. Про це 21 листопада заявив голова Комітету з питань свободи слова та інформації Микола Томенко під час Регіональної конференції Міжнародної федерації журналістів з питань безпеки і прав журналістів, що проходить у Національній спілці журналістів України (НСЖУ).

 

«Усі власники, абсолютна більшість менеджерів та значна кількість журналістів при декларуванні своєї позапартійності де-факто є членами однієї партії - Партії прихильників грошей. За гроші у ЗМІ розміщується будь-яка інформація, будь-якої ідеології, будь-якої партії, суспільно-моральних орієнтацій тощо», - зазначив Микола Томенко.

 

За його словами, останнім часом ця тенденція лише закріпилася. «Якщо проаналізувати телерадіоефір та у друковані ЗМІ, видно, що вони забиті такими матеріалами», - сказав голова Комітету.

 

На думку пана Томенка, медійна спільнота звикла це пояснювати тим, що їй треба якось виживати. «А тому ситуація виглядає таким чином, що своєрідна "медійна партія шанувальників грошей" на сьогодні, захищаючи свій бізнес, може дозволити собі агітувати за Митний cоюз (тому що за це платять рекламодавці), хоча внутрішньо, ідеологічно - вони за європейський вибір України. Або, скажімо, розміщувати рекламу алкоголю, пива чи чогось іншого, хоча вони не хотіли би, щоб їхні діти виховувались на цьому», - зауважив Микола Томенко.

 

Народний депутат вважає, що треба хоча б частково повернути у ЗМІ таку непопулярну сьогодні річ, як соціальна відповідальність. «Ми мусимо зрозуміти, що крім любові до грошей мусить ще бути повага до держави, до суспільства, до моральних цінностей. І якщо буде знайдений такий баланс, це суттєво покращить ситуацію. Для цього не треба нових законів, відповідних судових рішень чи настанов. Треба просто набути розуміння, що суспільство так само несе відповідальність за те, що відбувається в країні», - підсумував Томенко.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY