detector.media
06.11.2013 11:42
Суд відмовив журналістці у праві отримати підписи нардепів, що приймали закони на Банковій
Суд відмовив журналістці у праві отримати підписи нардепів, що приймали закони на Банковій

5 листопада Окружний адміністративний суд міста Києва відмовив у задоволенні позову кореспондента «Української правди» Оксани Коваленко, яка оскаржувала відмову апарату Верховної Ради (ВР) надати списки з підписами депутатів, що були присутні на «виїзному засіданні» на Банковій 4 квітня. Про це повідомляє Інститут медіа права (ІМП), який представляв у суді інтереси журналістки.

 

Після того, як Оксана Коваленко подала запит до апарату ВР, вона отримала лише списки з прізвищами учасників засідання та інформацію про результати розгляду питань. Однак вона просила надати списки з оригінальними підписами депутатів.

 

У судовому засіданні представник апарату Верховної Ради зазначив , що підписи народних депутатів є персональними даними і відповідач не може надавати їх без згоди самих депутатів. Вимоги ж позивача розкрити таку інформацію у апараті парламенту розцінюють як такі, що створюють штучні підстави для порушення апаратом його обов'язків щодо захисту персональних даних нардепів.

 

Суд підтримав сторону відповідача і відмовив в задоволенні позовних вимог в повному обсязі.

 

На думку журналістки та її представників, рішення суду є неправомірним, оскільки списки реєстрації народних депутатів України на засіданні створюються в процесі виконання народними депутатами їх конституційних обов'язків, тому за своїм характером є публічною інформацією. Крім цього, підписи депутатів були добровільно оприлюднені ними разом із поданими деклараціями про майно на сайті ЦВК під час реєстрації як кандидатів в народні депутати. Зокрема,  в судовому засіданні сторона позивача надала суду відповідні копії декларацій з підписами депутатів, які були присутні на скандальному судовому засіданні. Отже, зазначена інформація не може вважатись конфіденційною.

 

«Отримання запитаної інформації є суспільно необхідним для здійснення громадського контролю за дотриманням народними депутатами Конституції та Законів України, адже засідання Верховної Ради України, щодо якого був поданий запит, викликало широкий резонанс у суспільстві, зокрема, щодо можливості фальсифікації підписів окремих народних депутатів», - йдеться у повідомленні ІМП.

 

У зв'язку з цим, позивач Оксана Коваленко та її представники мають намір оскаржити рішення суду до апеляційної інстанції.

 

Нагадаємо, 4 квітня фракції КПУ, Партії регіонів та підконтрольні їм депутати-позафракційники після того, як опозиція заблокувала трибуну, вирішили провести засідання парламенту у будівлі на Банковій, оголосивши, що це рішення підтримали 244 депутати.

 

Голоси рахувала частина лічильної комісії, а саме - ті її члени, що є представниками від парламентської більшості, оскільки депутатів від опозиції на засідання не пустили.

 

На «виїзному засіданні» депутати від ПР і КПУ змогли майже одноголосно підтримати низку законів.

 

Перед засіданням депутати склали списки, у яких кожен, хто прийшов на засідання, ставив особистий підпис, і назвали це письмовою реєстрацією. За твердженням апарату ВР, письмово зареєструвалися 244 депутати.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY