detector.media
01.11.2013 08:41
Нацрада вважає, що колектив ТВА став заручником бізнес-інтересів
Нацрада вважає, що колектив ТВА став заручником бізнес-інтересів

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення заявляє, що звинувачення, висунуті на її адресу з боку чернівецької телекомпанії ТВА є безглуздими. Відповідну заяву поширила прес-служба Національної ради.

 

У Нацраді нагадують, що навесні 2013 року у ТОВ «Телерадіокомпанія ТВА», що мовить на 34 ТВК у місті Чернівцях, стався корпоративний конфлікт. І саме ці обставини, на думку Нацради, значною мірою і спричинили ті порушення чинного законодавства, які були зафіксовані регуляторним органом у діяльності компанії ТВА.

 

«Національна рада ухвалила виважене і обґрунтоване рішення щодо ТОВ "Телерадіокомпанія ТВА". Порушення, зафіксовані під час планової перевірки компанії і позапланової - у зв'язку із заявою мовника про скасування санкції "оголошення попередження", - свідчать самі про себе», - заявляють у Нацраді.

 

Санкція «оголошення попередження» застосовувалася до телекомпанії у липні 2006 року, травні 2007-го, травні 2008-го і липні 2009 року, нагадує прес-служба регуляторного органу. Ці порушення були скасовані Національною радою у визначеному порядку. Остання санкція, що була винесена ТВА регулятором у липні 2013 року, скасована не була, і компанія отримала друге попередження за ті самі порушення.

 

«Дуже прикро, що заручником бізнес-інтересів знову став колектив телекомпанії. Але журналісти, як ніхто інший, знають, що для вирішення спірних ситуацій існують правові цивілізовані підходи, якими компанія може скористатися. Крім того, в разі оголошення конкурсу на мовлення на 34 ТВК у Чернівцях компанія може взяти у ньому участь на загальних підставах і в разі перемоги розпочати діяльність із чистого аркуша», - йдеться в заяві.

 

Нагадаємо, 23 жовтня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення оголосила чернівецькому телеканалу ТВА друге попередження за порушення рекламного законодавства та відмовила йому в продовженні строку дії ліцензії на ефірне мовлення в Чернівцях.

 

У відповідь ТВА звинуватив Нацраду в підробці документів і відео, а також у намаганнях зірвати підписання угоди між Україною та ЄС.

 

Наводимо повну заяву прес-служби Нацради:

 

«Реакція чернівецької телекомпанії ТВА, якій у жовтні цього року через наявні порушення не було продовжено термін дії ліцензії на мовлення, була певною мірою прогнозована. І звинувачення, висловлені нею на адресу регуляторного органу у сфері телерадіомовлення, є безглуздими.

 

Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення - конституційний, постійно діючий, колегіальний, наглядовий та регуляторний державний орган у галузі телебачення і радіомовлення, у своїй діяльності керується Конституцією України і чинними законодавчими нормами. Національний регулятор послідовно дотримується демократичних принципів відкритості і прозорості, його рішення не мають політичного підґрунтя. Це неодноразово було доведено в різноманітних ситуаціях, коли Національну раду намагалися звинуватити у дискримінації й тиску на окремі телерадіоорганізації і навіть цензурі.

 

Корпоративний конфлікт у Товаристві з обмеженою відповідальністю «Телерадіокомпанія ТВА», що мовить на 34 ТВК у місті Чернівцях, стався навесні 2013 року. Не варто наголошувати на тих господарських, адміністративних і судових справах, які передували виникненню в телекомпанії ситуації з порушенням норм чинного законодавства в галузі телерадіомовлення. Засоби масової інформації неодноразово висвітлювали жорсткий спір між власниками, який набув широкого розголосу. Саме ці обставини значною мірою і спричинили ті порушення чинного законодавства, які були зафіксовані регуляторним органом у діяльності компанії ТВА.

 

Національна рада ухвалила виважене і обґрунтоване рішення щодо ТОВ «Телерадіокомпанія ТВА». Порушення, зафіксовані під час планової перевірки компанії і позапланової - у зв'язку із заявою мовника про скасування санкції «оголошення попередження», - свідчать самі про себе.

 

До речі, варто зауважити, що компанія, яка працює на інформаційному ринку понад 20 років, і раніше не була законослухняним мовником. Санкція «оголошення попередження» застосовувалася до телекомпанії у липні 2006 року, травні 2007-го, травні 2008-го і липні 2009 року. Ці порушення були скасовані Національною радою у визначеному порядку. Остання санкція, що була винесена ТВА регулятором у липні 2013 року, скасована не була. Навіть більше, компанія отримала друге попередження за аналогічні порушення, які стали причиною застосування попередньої санкції.

 

Дуже прикро, що заручником бізнес-інтересів знову став колектив телекомпанії. Але журналісти, як ніхто інший, знають, що для вирішення спірних ситуацій існують правові цивілізовані підходи, якими компанія може скористатися. Крім того, в разі оголошення конкурсу на мовлення на 34 ТВК у Чернівцях компанія може взяти у ньому участь на загальних підставах і в разі перемоги розпочати діяльність із чистого аркуша.

 

Для тих, хто хоче докладніше ознайомитися з матеріалами перевірок ТОВ «Телерадіокомпанія ТВА», подаємо офіційну інформацію».

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY