detector.media
04.10.2013 15:27
Українські ЗМІ дискримінують жінок – дослідження ІМІ
Українські ЗМІ дискримінують жінок – дослідження ІМІ

В українських ЗМІ рідше з'являється інформація про жінок, ніж про чоловіків, зокрема чоловіки є героями публікацій, в середньому, у 80% випадках, і лише 20% матеріалів ЗМІ присвячені жінкам. Такі дані продемонструвало дослідження гендерного балансу в українських ЗМІ Інституту масової інформації (ІМІ), що було проведене у вересні.

 

В рамках дослідження експерти ІМІ за місяць проаналізували близько 1000 матеріалів в інтернет-виданнях та 550 - у друкованих ЗМІ. Для дослідження використовувались матеріали  газет «Факти», «Комсомольская правда в Украине», «Сегодня», журналів «Корреспондент» , «Український тиждень»,  інтернeт-видань «Українська равда», «Обозреватель», «УНІАН», «Ліга» і «Лівий берег». Експерти ІМІ аналізували кількісні показники - присутність жінок і чоловіків в якості авторів, героїв статей та експертів, та якісні - контекст, у якому жінки представлені в ЗМІ, та зміст фотографій.

 

В результаті дослідження  з'ясувалось, що жінки здебільшого згадуються в несерйозних публікаціях, світській хроніці, плітках про сімейне життя відомих людей, описі суконь тощо. В кількості ілюстрацій жінки також значно поступаються чоловікам - 24% проти 76%, при цьому їхні фото ілюструють зазвичай світську хроніку, рубрики «Сім'я» чи «Здоров'я».

 

 

За даними ІМІ, у ЗМІ лише 18%  експертів є представниками жіночої статі. При чому, жінки виступали експертами в питаннях медицини, культури та права і практично не коментували події у політиці, економіці  (за винятком коментарів від прес-секретарок, в яких жінки виступали швидше не як експерти, а як коментатори).

 

Також дослідження українських ЗМІ показало, що найгірше гендерного балансу дотримуються журнали, 100% героїв матеріалів у проаналізованих цього місяця журналах - чоловіки. У газетах інформація про чоловіків становить 63% однак, ці дані експерти пояснюють специфікою видань - газети досить часто друкують життєві історії, героями яких переважно виступають жінки.

 

Дослідження ІМІ також показало, що практично єдиною темою, в якій жінки виступають основними героями, були матеріали на соціально-побутову тематику, винятком є публікації, присвячені Юлії Тимошенко, яка, за даними експертів ІМІ, була єдиною героїнею політичних матеріалів у вересні.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY