detector.media
29.09.2013 17:17
Ахтем Сейтаблаєв працює над власними проектами та знімається в двох стрічках
Ахтем Сейтаблаєв працює над власними проектами та знімається в двох стрічках
Режисер «Хайтарми» розповів про свої творчі плани

Кримськотатарський актор і режисер Ахтем Сейтаблаєв нині працює не лише в театрі, а й має більше пропозицій у сфері кіно. Про стрічки, у яких він задіяний в обох іпостасях, розповів в інтерв`ю «Радіо Свобода».

 

За словами пана Сейтаблаєва,  його команда виграла тендер у Держкіно на створення казки-фентезі на українському матеріалі. Фільм створюватиметься на основі українських міфів, легенд, казок, хоча й на офснові оригінального сценарія Сергія Гаврилюка та Сергія Ухачевського. Нині проект перебуває на стадії розробки режисерського сценарію.

 
Одночасно Ахтем Сейтаблаєв розпочав роботу над документальною історією про кримську дівчину Саїде Аріфову, яка в 1942 році врятувала від смерті 88 єврейських дітей. Під її опікою вони жили до депортації, вивчали кримськотатарську мову й і мусульманські молитвив. І коли її депортували разом з іншими кримськими татарами, ці врятовані від нацистів єврейські діти бігли за машиною, що відвозила її, і кричали: «Віддайте нашу маму Саїде!».

 

«Продумали подієвий ряд: що, де, коли відбувається, у нас є напрацювання по співучасті в інвестуванні цього фільму», - розповів режисер.

 

Починаючи з вересня, Ахтем Сейтаблаєв знімається як актор у фільмі за сценарієм Аркадія Ініна. Він віиконавець однієї з провідних ролей 4-серійного телефільму, що є рімейком картини «Одиноким надається гуртожиток».

 
Також його затвердили  на роль у фільмі з робочою назвою «Гетьман»,  зйомки котрого мають розпочатися у жовтні.

 

За словами пана Сейтаблаєва, це історія про становлення Богдана Хмельницького як гетьмана Запорізької Січі, становлення молодої української держави, з потужною лінією взаємовідносин із Кримським ханством і ханом Іслам-Гіреєм.

 

«Мене затвердили на роль Іслам-Гірея. Що для мене і відповідально, і знаково. Сподіваюся, що це буде саме та сама перша спроба розповісти історію об’ємніше, тому що, це не секрет, що в художніх фільмах, літературних творах, як раз цей дуже непростий період, на мій погляд, представлений дуже однобоко», - розповів він.

 

Ахтем Сейтаблаєв живе і працює в Києві. Грає в академічному театрі драми і комедії на Лівому березі Дніпра. Його постановки і ролі в кримськотатарському театрі були помічені кримським глядачем і відзначені урядовою премією, та всеукраїнське визнання до нього прийшло у столиці. Тут він отримав «Київську пектораль». А з фільмом «Чемпіони з підворіття» став переможцем Третього Одеського міжнародного кінофестивалю. Справжньою зіркою, щонайменше в Криму, він став після прем’єри картини «Хайтарма» – першого художнього фільму про трагедію кримськотатарського народу – депортацію 1944 року.

 

«Детектор медіа»

Фото - http://www.radiosvoboda.org

 

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY