detector.media
27.09.2013 18:21
Журналіст і автор ролика «Давай, до свидания!» отримав п’ять років суворого режиму
Журналіст і автор ролика «Давай, до свидания!» отримав п’ять років суворого режиму

Редактор газети «Толиші садо» («Голос талиша») та правозахисник Гілал Мамедов, відомий також як герой і автор ролика на Youtube «Ты кто такой? Давай, до свидания!»,  був визнаний винним у державній зраді, розпалюванні міжнаціональної ворожнечі, торгівлі наркотиками і отримав за рішенням суду п'ять років позбавлення волі у колонії суворого режиму. Про це повідомляє Contact.az.

 

Коли суддя зачитав вирок, люди, що знаходилися в залі, почали скандувати прокльони на адресу суду. На суді Гілал Мамедов сказав , що засудити його може тільки Всевишній. Також він повідомив  журналістам,  що не має наміру просити про помилування. Адвокати Мамедова назвали вирок несправедливим, необгрунтованим і готуються подати апеляцію.

 

Під час засідання суду пан Мамедов назвав кримінальну справу проти нього «ганебною плямою не лише для правоохоронної системи Азербайджану, але і для іміджу країни».

 

«Це визнавали в офіційних і неофіційних бесідах багато представників Прокуратури, МНБ, Мінюсту, Пенітенціарної системи. Але нічого не могли вдіяти», - сказав він.  Також пан Мамелов зазначив, що опинився за гратами через свою боротьбу за побудову демократичної держави і далі має намір йти по цьому шляху.

 

Нагадаємо, влітку 2012 року Гілала Мамедова заарештували за обвинуваченням у незаконному зберіганні наркотиків (ст. 234 КК Азербайджану), що передбачає покарання від 3 до 12 років позбавлення волі. У нього вдома слідчі знайшли 30 г героїну, а при ньому виявили 5 г. Причому за день до цього журналіста викрали невідомі.

 

4 липня журналісту пред'явили нові обвинувачення - за статтями про державну зраду (ст. 274 КК Азербайджану) (від 10 років до довічного). Крім того, його запідозрили в порушенні національної, расової або релігійної ворожнечі з використанням службового становища (ст. 283.2.2 КК Азербайджану) (від трьох до п'яти років позбавлення волі).

 

У своїх публікаціях Гілал Мамедов виступав за права журналістів та іраномовних талишів, які проживають на півдні Азербайджану, а також за справедливий суд над своїм попередником на посаді редактора «Толиші садо» - Новрузалі Мамедовим, якого у 2007 році засудили до 10 років за обвинуваченням у державній зраді, а в 2009 році він помер у в'язниці.

 

Ім'я Гілала Мамедова стало широко відомим після оприлюднення 25 січня 2012 року відеоролика «Ты кто такой? Давай, до свидания!» на Youtube. У ньому дві компанії - талишів та азербайджанців-бакинців - виконують на весіллі мейхану, традиційні частівки-змагання. Ролик став популярним мемом.

 

24 грудня слідство у справі Гілала Мамедова завершилося, і справу передали до суду. 

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY