detector.media
24.09.2013 11:52
Перший покаже прем’єру документального фільму про Сержа Лифаря
Перший покаже прем’єру документального фільму про Сержа Лифаря

25 вересня Перший національний покаже фільм  «Етуаль. Серж Лифар», з документального циклу «Київська старовина. Світ мистецтва». Про це повідомляє прес-служба каналу.

 

Десятий фільм циклу вийде в ефір о 10.15.

 

«У Парижі "російські сезони" Сергія Дягілєва стали сенсацією. Преса писала "про відкриття невідомого космосу", про "революцію" і "початок нової ери світового балету»"», - зазначає канал. Киянин Сергій Лифар поставив собі за мету стати учасником трупи Сергія Дягілєва, а став зіркою паризької «Гранд-Опери».  

 

Він також заснував Академії танцю при «Гранд-Опера», був ректором Інституту хореографії та Університету танцю Парижа, почесним президентом Всесвітньої Ради танцю ЮНЕСКО та головою її французького національного комітету. Жоден із видатних митців-французів не мав стільки урядових нагород як Серж Лифар,  серед яких - орден Літератури і Мистецтва, Золота медаль Парижа і найпрестижніший орден Почесного легіону.

 

Сучасники називали його богом танцю, найкращим танцюристом Європи, реформатором світового балетного театру. Першим із чоловіків він був удостоєний титулу «етуаль», що в перекладі з французької означає «зірка», який до нього вживали винятково стосовно танцюристок-жінок.

 

Серж Лифар став славою і гордістю Франції, але відмовився від французького громадянства. На одному з урочистих прийомів генерал де Голль звернувся до нього: «Увесь світ вважає вас великим французом. Чи не час стати французом і за паспортом?». Але Лифар щиро дякував і відповідав, що Батьківщина його - Україна й улюблений Київ.

 

Автор і режисер фільму - Іванна Чередниченко. У створенні фільму «Етуаль. Серж Лифар» брав участь лауреат Національної премії України ім. Тараса Шевченка художник Анатолій Криволап.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», автор і режисер Національної телекомпанії України (НТКУ) Іванна Чередниченко була удостоєна премії ім. Івана Франка в галузі інформаційної діяльності. Державний комітет телебачення і радіомовлення України ухвалив рішення відзначити проект «Київська старовина. Світ мистецтва» в номінації «За кращий твір у телевізійній сфері».

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY