detector.media
19.09.2013 12:14
Більшість українців хочуть бачити у наглядовій раді суспільного мовлення представників громадськості
Більшість українців хочуть бачити у наглядовій раді суспільного мовлення представників громадськості

Сьогодні, 19 вересня, до порядку денного сесійного засідання Верховної Ради України внесено законопроект «Про Суспільне телебачення і радіомовлення України», який, за словами голови Верховної Ради Володимира Рибака, має певні шанси бути прийнятим у першому читанні. Напередодні розгляду проекту у парламенті громадська організація «Детектор медіа» та Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) за підтримки Данського агентства з міжнародного розвитку (DANIDA) провели дослідження очікувань населення України щодо запровадження суспільного мовлення.

 

Більшість опитаних (87%) вважають, що у наглядовій раді суспільного мовлення повинні бути представники громадськості. Включення ж до складу наглядової ради представників Кабінету Міністрів України та парламентських фракцій прагнули б лише 16% та 24% опитаних відповідно.

 

Більша частина учасників дослідження (67%) погодилася з тим, що загальнонаціональне суспільне мовлення має фінансуватися виключно з державного бюджету протягом перших чотирьох років. Щодо альтернативних джерел фінансування, значна частина опитаних вважають можливим фінансування з доходів від реклами (35% опитаних) чи пожертв українського бізнесу (24%). Ті, хто вважає, що суспільне мовлення може утримуватися за рахунок абонентської плати, складають лише 8% опитаних. 

 

Створення суспільного телебачення на базі Національної телекомпанії України (НТКУ) багато громадян сприймають неоднозначно. Зокрема, 41% опитуваних вважають, що мовлення на базі НТКУ позитивно вплине на здатність суспільного мовлення забезпечувати свободу слова, у той час як 43% опитаних говорять про негативний вплив.

 

Дослідження проведено з 14 по 16 вересня 2013 р. шляхом репрезентативного телефонного опитування міського населення України віком від 18 років. Кількість опитаних складає 1,003 особи. Статистична похибка вибірки без урахування дизайн-ефекту з імовірністю 0,95 для показників близьких до 50%, не перевищує 3,2%.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY