detector.media
14.09.2013 16:10
Мирослав Слабошпицький став членом Європейської кіноакадемії
Мирослав Слабошпицький став членом Європейської кіноакадемії

Кінорежисер Мирослав Слабошпицький став членом Європейської кіноакадемії. Про це він розповів в інтерв`ю проекту «Власний погляд» телеканалу «Рада».

 

«Норвезький фестиваль у Грімстаді висунув мене за фільм "Ядерні відходи"», - повідомив режисер.

 

Нагадаємо,  у червні «Ядерні відходи» було подано на здобуття призу Європейської кіноакадемії (EFA) у категорії «Найкращий короткометражний фільм» 2013-го року.Стрічка була висунута на кінофестивалі  в Грімстаді (Норвегія), який поряд з Берлінале, Роттердамом, Локарно, Венецією та іншими входить в «елітний клуб» 15 міжнародних кінофестивалів, акредитованих Європейською кіноакадемією для висування фільмів на здобуття нагороди EFA.

 

 

За його словами, він є сьомим кінодіячем з України, який має членство в кіноакадемії. Раніше до складу експертів EFA входив кіно- і театральний митець Богдан Ступка.

 

Умовою для членства є наявність трьох  повнометражних фільмів  та рекомендації двох членів кіноакадемії. Автоматичне членство здобувають претенденти на отримання премії Європейської кіноакадемії.

 

Про роботу над новою драмою Мирослава Слабошпицького  «Плем`я»  дивіться у репортажі «ВідеоТеКи».

 

Мирослав Слабошпицький народився  17жовтня 1974-го року в сім'ї українського письменника та літературознавця Михайла Слабошпицького.


Закінчив Київський національний університет театру, кіно і телебачення імені Івана Карпенка-Карого за фахом «режисер кіно і телебачення».


Працював репортером криминальної хроніки, писав сценарії для кіно та телебачення. Один із них — «Чорнобильський Робінзон» — у 2000 році став дипломантом першого Всеукраїнського конкурсу сценаріїв «Коронація слова».


На початку 1990-х рр. працював на Національній кіностудії ім. О.Довженка.
З 2000 р. — член Національної спілки кінематографістів України. Був віце-президентом Асоціації молодих кінематографістів України.


У 2002-му через конфлікт з головою Державної служби кінематографії Ганною Чміль виїхав до Санкт-Петербургу, де працював сценаристом і другим режисером над низкою проектів. Дебютний короткометражний фільм «Інцидент» (український варіант — «Жах», прем'єра на кінофестивалі «Молодість», Київ, 2006) брав участь у конкурсних програмах 27 фестивалів в 17 країнах світу (Бельгія, Іспанія, Італія, Британія, Парагвай, Греція, Чехія, Угорщина, Румунія, Сербія, Росія тощо) й отримав приз на кінофестивалі в Альгарві (Португалія).


У лютому 2009-го другий короткометражний фільм Мирослава Слабошпицького «Діагноз» вперше в історії України потрапив у конкурс Берлінського кінофестивалю. За рік режисер брав участь у конкурсі Берлінале з короткометражною стрічкою «Глухота».


Минулого року 23-хвилинний фільм Мирослава Слабошпицького «Ядерні відходи», знятий в рамках проекту «Україно, goodbye!», здобув «Срібного леопарда» в конкурсній програмі «Леопард майбутнього» Міжнародного кінофестивалю в Локарно. Цього року Мирославу Слабошпицькому за фільм було вручено «Золоту медаль Белграда» 60-го ювілейного Кінофестивалю документального і коротко­­метражного кіно в Белграді.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY