detector.media
12.09.2013 18:37
Претендентом на «Оскар» від України став фільм «Параджанов»
Претендентом на «Оскар» від України став фільм «Параджанов»

Український Оскарівський комітет при Асоціації продюсерів України сьогодні, 12 вересня, визначив  фільм-номінант від України на премію «Оскар» Американської академії кінематографічних мистецтв і наук в номінації «Фільм іноземною мовою».  Як повідомляє у Facebook Асоціація продюсерів України,  нашу країну у відборі на Оскар буде представляти стрічка «Параджанов» .

 

Як повідомляла «Детектор медіа», до фінального відбору були прийняті три фільми: «Вічне повернення» режисера Кіри Муратової, «Параджанов» режисерів Олени Фетісової і Сержа Аведікяна і «Хайтарма» режисера Ахтема Сейтаблаєва.

 

Фільм «Параджанов» - дебютний повнометражний фільм співрежисерів Олени Фетісової (Україна ) і Сержа Аведікяна ( Франція ), знятий у копродукції України , Франції , Грузії та Вірменії за підтримки Державного агентства України з питань кіно, ARTE FRANCE, Грузинського та Вірменського Національних кіноцентрів. З української сторони фільм представляє кіностудія «Інтерфільм».

 

Світова прем'єра фільму відбулася на одному з найпрестижніших міжнародних кінофестивалів групи А в Карлових Варах (Чехія) у липні, де «Параджанов» представляв Україну в основній міжнародної конкурсній програмі East of the West. На Одеському міжнародному кінофестивалі в цьому ж році фільм отримав приз «Золотий Дюк» за Кращий український повнометражний фільм.

 

Картина розповідає про великого радянського кінорежисера Сергія Параджанова, генія і провокатора. Параджанов створює великі фільми, які приносять йому міжнародне визнання. Його зухвала поведінка призводить до конфлікту з радянським тоталітарним режимом. За сфабрикованим звинуваченням Параджанова кидають до в'язниці. Але незламна любов до краси дає сили творити, незважаючи на роки ув'язнення і заборону на роботу в кіно.

 

Продюсер Олена Фетісова (Україна), сопродюсери Горюн Апрікян і Марі -Клод Арбаді (Франція) , Тінатін Каджрішвілі (Грузія), Тагуї Карапетян і Мартін Адоян (Вірменія). Cпіврежисери Серж Аведікян та Олена Фетісова. Автор сценарію Олена Фетісова, оператор- постановник Сергій Михальчук. У головних ролях: Серж Аведікян, Юлія Пересільд, Карен Бадалов, Заза Кашібадзе, Юрій Висоцький, Алла Сергійко, Віктор Марвін, Костянтин Войтенко.

 

В український прокат фільм виходить 3-го жовтня.

 

Як відомо, до 1 жовтня фільм-претендент від України повинен бути прийнятий Американською академією кінематографічних мистецтв і наук (Лос-Анджелес, США) для подальшого відбору серед фільмів інших країн.

 

У США номінанти у всіх 24-х категоріях будуть оголошені 16 січня 2014 року, а сама 86-а церемонія вручення премії «Оскар» за 2012 рік відбудеться 2 березня 2014 року в Dolby Theatre в Лос-Анджелесі.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY