detector.media
11.09.2013 15:29
Філософ Фукуяма: налагоджений обмін інформацією допоможе Україні швидше демократизуватись
Філософ Фукуяма: налагоджений обмін інформацією допоможе Україні швидше демократизуватись

Відомий філософ, професор Стенфордського університету (США) Френсіс Фукуяма назвав налагоджений обмін інформацією і контроль над владою одними з основних вимог для демократизації України і подальшого зближення країни з Європейським Союзом. Про це він сказав 10 вересня під час публічної лекції в Інституті журналістики Київського національного університету ім.Т.Шевченка, повідомляє liga.net.

 

До інших чинників, які сприятимуть демократичному розвитку країни футуролог відніс високий рівень освіти у суспільстві, стабільність правової системи та бажання громадян створити демократичну державу.

 

Френсіс Фукуяма також зазначив, що в України немає іншого вибору, окрім інтеграції в європейське співтовариство. Єдиною альтернативою ЄС філософ назвав «союз із клептократичними державами». За словами вченого, шлях України в Європу буде довгим і непростим, але, швидше за все, у неї знайдуться помічники.

 

Модель ефективної держави, на думку Фукуями, включає три складові: держава, систему права і систему громадянських інститутів, які забезпечують відповідальність влади перед громадянами. «Я не впевнений, що це є в Україні, і цього точно немає в Росії», - зазначив учений.

 

Пан Фукуяма визнає, що протягом останніх 10 років справи в авторитарних режимів йшли краще, ніж у західних ліберальних демократій. І все ж майбутнє - за останніми, вважає він. Китайська модель, навпаки, не має перспектив, оскільки не збалансована з зазначеною філософом моделлю.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY