detector.media
11.09.2013 11:27
12 вересня - оголошення фільму-номінанта від України на премію «Оскар»
12 вересня - оголошення фільму-номінанта від України на премію «Оскар»

Український Оскарівський комітет при Асоціації продюсерів України 30 серпня закінчив прийом заявок від кінокомпаній на участь у відборі фільму-номінанта від України на премію «Оскар» Американської академії кінематографічних мистецтв і наук в номінації «Фільм іноземною мовою». Фільм-номінант буде оголошено 12 вересня. Про це повідомляє Асоціація продюсерів України.

 

Оголошення фільму-номінанта та прес-конференція відбудуться о 17.30  у четвер, 12 вересня, в компанії «Кінотур» за адресою: м. Київ, вул. Васильківська, 1, 4 корпус, 2 поверх (біля ст. метро «Голосіївська»).

 

На прес-конференції будуть присутні члени Оскарівського комітету і очікуються представники фільмів-претендентів.

 

Інформація для телеканалів і фотослужб редакцій друкованих та онлайн-видань: о 15.45-16.00 за тією ж адресою запрошуються телеоператори та фотокореспонденти для зйомки початку засідання Комітету.

 

Для акредитації представників ЗМІ треба звертатись до Варвари Шалаєвої за телефоном: (044)207-30-00, (097)518-98-99 (з 10.00 до 18.00 11 вересня, з 10.00 до 15.00 12 вересня) або за адресою: varya@kinotur.ua

 

За додатковою інформацією треба звертатись до координатора Українського Оскарівського комітету Дениса Маслікова за телефоном: (067) 269-37-50.

 

До фінального відбору були прийняті три фільми: «Вічне повернення» режисера Кіри Муратової, «Параджанов» режисерів Олени Фетісової і Сержа Аведікяна і «Хайтарма» режисера Ахтема Сейтаблаєва.

 

Засідання комітету і оголошення фільму-номінанта відбудеться в компанії «Кінотур» (постпродакшн цифрова кінолабораторія), яка вже третій рік поспіль виступає партнером Українського Оскарівського комітету.

 

До 1 жовтня фільм-претендент від України повинен бути прийнятий Американською академією кінематографічних мистецтв і наук (Лос-Анджелес, США) для подальшого відбору серед фільмів інших країн.

 

У США номінанти у всіх 24-х категоріях (в категорії «Фільм іноземною мовою їх буде п'ять) будуть оголошені 16 січня 2014 року, а сама 86-а церемонія вручення премії «Оскар» за 2012 рік відбудеться 2 березня 2014 року в Dolby Theatre в Лос-Анджелесі.

 

В Український Оскарівський комітет входять видатні діячі вітчизняного кінематографа і кінокритики: народна артистка України і СРСР Ада Роговцева, народний артист України, кінорежисер Олег Фіалко (голова Комітету), лауреат науково-технічних премій «Оскар» Анатолій Кокуш, голова Національної Спілки кінематографістів Сергій Тримбач , кінокритик, ведучий телепрограми «Аргумент-кіно» Володимир Войтенко, письменник, сценарист Андрій Курков, продюсер, президент АПУ Олексій Сєрков, продюсер, віце-президент АПУ Дмитро Колесников, продюсер, сценарист Ігор Савиченко, кінорежисер Сергій Маслобойщиков і голова Української кіноасоціації Денис Ржавський.


Картина «Вічне повернення» режисера Кіри Муратової - виробництво кінокомпаній SOTA Cinema Group і Wise Vision ( Україна ). Світова прем'єра картини відбулася на Міжнародному Римському кінофестивалі, що проходив з 9 по 17 листопада 2012 року. Стрічка представляла Україну в основному конкурсі фестивалю. Фільм «Вічне повернення» отримав у 2013 році премію «Ніка » в номінації «Кращий фільм країн СНД і Балтії».

 

Картина розповідає про історію чоловіка і жінки , які не бачилися багато років. Героїв фільму на перший погляд, нічого не пов'язує, вони лише колишні однокурсники. Одного разу Він приїжджає в Її місто , щоб відвідати і спитати поради у життєвій ситуації: Він любить двох жінок і не знає, як вчинити...

 

У новій роботі Кіри Муратової , зробленої у формі кінопроб як «драматургічно життєвої історії» кожна сцена знімалася кілька разів у виконанні різних пар акторів : Ренати Литвинової і Сергія Маковецького, Олега Табакова та Алли Демидової , Наталії Бузько та Віталія Лінецького, а також з Георгієм Делієвим , Утою Кільтер , Юрієм Невгамонним і Геннадієм Скаргою.

 

Режисер і автор сценарію Кіра Муратова, продюсер Олег Кохан, співпродюсери Валерій Кулик , Ореста Компанець, оператор- постановник Володимир Панков.

 

В український прокат фільм виходить 26 вересня.

 

Фільм « Параджанов» - дебютний повнометражний фільм співрежисера Олени Фетісової (Україна ) і Сержа Аведікяна ( Франція ), знятий у копродукції України , Франції , Грузії та Вірменії за підтримки Державного агентства України з питань кіно, ARTE FRANCE, Грузинського та Вірменського Національних кіноцентрів. З української сторони фільм представляє кіностудія «Інтерфільм».

 

Світова прем'єра фільму відбулася на одному з найпрестижніших міжнародних кінофестивалів групи А в Карлових Варах (Чехія) у липні, де «Параджанов» представляв Україну в основній міжнародної конкурсній програмі East of the West. На Одеському міжнародному кінофестивалі в цьому ж році фільм отримав приз «Золотий Дюк» за Кращий український повнометражний фільм.

 

Картина розповідає про великого радянського кінорежисера Сергія Параджанова, генія і провокатора. Параджанов створює великі фільми , які приносять йому міжнародне визнання. Його зухвала поведінка призводить до конфлікту з радянським тоталітарним режимом. За сфабрикованим звинуваченням Параджанова кидають до в'язниці. Але незламна любов до краси дає сили творити , незважаючи на роки ув'язнення і заборону на роботу в кіно.

 

Продюсер Олена Фетісова (Україна), сопродюсери Горюн Апрікян і Марі -Клод Арбаді (Франція) , Тінатін Каджрішвілі (Грузія), Тагуї Карапетян і Мартін Адоян (Вірменія)

 

Cпіврежисери Серж Аведікян та Олена Фетісова. Автор сценарію Олена Фетісова, оператор- постановник Сергій Михальчук. У головних ролях: Серж Аведікян, Юлія Пересільд, Карен Бадалов, Заза Кашібадзе, Юрій Висоцький, Алла Сергійко, Віктор Марвін, Костянтин Войтенко.

 

В український прокат фільм виходить 26 вересня.

 

Перший кримськотатарський повнометражний художній фільм «Хайтарма» («Повернення») режисера Ахтема Сейтаблаєва знятий кримською телекомпанією АТР.

 

Фільм створено на основі реальних подій і розповідає про сталінську депортацію кримських татар у травні 1944 року. Ця трагічна сторінка в історії кримськотатарського народу показана через погляд прославленого льотчика , національного героя кримських татар Амет-Хана Султана : після звільнення Криму від німецьких загарбників , військове командування дозволило Амет- Хану (Ахтем Сейтаблаєв) разом з його бойовими товаришами відвідати батьків в Алупці. За збігом обставин на час перебування льотчиків в Алупці припала операція НКВС з примусової депортації кримських татар. Радянський ас, якого боялися німецькі пілоти , не зміг захистити свій народ від злочину сталінського режиму.

 

Режисер Ахтем Сейтаблаєв, продюсери Ленур Іслямов , Іванна Дядюра. Сценарист Микола Рибалка. Оператор- постановник Володимир Іванов. У головних ролях: Ахтем Сейтаблаєв , Олексій Горбунов , Андрій Мостренко , Усніє Халілова , Андрій Самінін.

 

Фільм вийшов в український прокат 17 травня.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY