detector.media
04.09.2013 17:16
Комітет свободи слова відхилив три рекламні проекти
Комітет свободи слова відхилив три рекламні проекти

Комітет з питань свободи слова та інформації не підтримав жодного законопроекту про внесення змін до закону «Про рекламу», які виносилися на розгляд 4 вересня, та рекомендував парламенту їх відхилити.

 

Зокрема, члени Комітету більшістю голосів відхилили законопроект № 2900 про внесення змін до деяких законодавчих актів України» щодо врахування прав споживачів (телеглядачів) при розміщенні реклами в Україні, яким пропонувалося заборонити переривання трансляції кіно- і телефільмів на телебаченні, а також ввести повну заборону на рекламу лікарських засобів, за винятком реклами, яка розміщується у спеціалізованих виданнях, призначених для медичних установ та лікарів, а також яка розповсюджується на семінарах, конференціях, симпозіумах з медичної тематики.

 

«Цей проект, в частині реклами на ТБ, є альтернативним до проекту № 0940, а отже не мав бути зареєстрований, оскільки аналогічні питання (переривання трансляції фільмів) вже вирішено у цьому проекті, який схвалено у першому читанні. В частині заборони реклами лікарських засобів пропозиції автора проекту суттєво відрізняються від положень Європейської конвенції з транскордонного телебачення, яка передбачає заборону рецептурних ліків. Окрім того, подібні пропозиції є неактуальними, оскільки лише у 2012 році було кардинально змінено умови рекламування ліків (заборонено не лише реклама рецептурних, але й таких, які внесені МОЗ до переліку лікарських засобів, які заборонено до рекламування», - зазначила голова підкомітету з питань реклами Олена Кондратюк.

 

Комітет також більшістю голосів відхилив законопроект № 2170а про внесення змін до статті 8 Закону України «Про рекламу» щодо обмеження рекламування товарів медичними працівниками, яким пропонувалося заборонити поширювати в рекламі інформацію про товари лікарями та особами, зовнішній вигляд яких імітує лікаря та інший медичний персонал.

 

«Аналогічний проект за № 9736 від 18 січня 2012 року вже вносився Кабміном, і наш Комітет рекомендував проект відхилити. 17 травня 2012 року Верховна Рада проект відхилила. Як і відхилений минулого скликання проект, законопроект № 2170а у разі його схвалення негативно вплине на соціальну рекламу. Наприклад, ми не побачимо телевізійних роликів на кшталт фонду "АнтиСНІД" за участю лікаря. Також, у нас відсутні єдині законодавчо визначені стандарти зовнішнього вигляду лікаря, медичного персоналу, а відтак нормі бракує правової визначеності. Враховуючи це, а також те, що у чинному Законі вже передбачено заборону на участь лікарів та інших медичних працівників, а також осіб, зовнішній вигляд яких імітує зовнішній вигляд лікарів у рекламі лікарських засобів, медичної техніки, методів профілактики, діагностики, лікування і реабілітації, алкогольних напоїв та тютюнових виробів, Комітет відповідні законодавчі пропозиції не підтримав», - прокоментувала Олена Кондратюк.

 

Не знайшов підтримки в членів Комітету і проект закону № 2520а про внесення змін до Закону України «Про рекламу» щодо заборони реклами в кінотеатрах, яким пропонується до існуючої заборони переривати для реклами демонстрацію художніх і документальних фільмів у кінотеатрах, відеосалонах та інших місцях, де здійснюється публічний показ кіно-, відео-, слайдфільмів додати нову, яка передбачає заборону «розповсюджувати у будь-якій формі рекламу до початку демонстрації художніх і документальних фільмів (крім реклами про фільми) у кінотеатрах».

 

«На нашу думку, автором не наведено належних аргументів щодо доцільності подібних законодавчих змін, які суттєво обмежать підприємницьку діяльність. Варто пам'ятати, що реклама є одним з суттєвих джерел надходжень для кінодистриб'юторів та власників кінотеатрів, які власне і забезпечують та розвивають кінопоказ в нашій країні. Окрім цього, законодавчій пропозиції бракує правової визначеності і точності, а відтак можемо у результаті отримати тотальну заборону на всю рекламу у кінозалах», - сказала пані Кондратюк.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY