detector.media
27.08.2013 13:20
Фейкову новину про український гімн передрукували близько 100 видань

Новину про визнання ЮНЕСКО гімну України найкращим у світі, що не відповідає дійсності, без перевірки передрукували минулого тижня близько 100 інтернет-видань. Про це на сайті  watcher.com.ua повідомив його засновник Максим Саваневський.

 

Розміщення фейкової новини було частиною експерименту, за допомогою якого сайт watcher хотів перевірити «рівень копі-пастерства української журналістики». Першим «новину» про перемогу українського гімну розмістила гумористична сторінка у Facebook  «Баба і Кіт».

 

«Написав фейкову новину про те, що "Український гімн визнано найкращим в світі". На носі була прекрасна дата - День прапора. Окрім того, через День Незалежності вся країна мала гуляти три дні, то ж в інформаційному плані новин буде небагато. Звісно, новину про гімн можна було розмістити на одному з сайтів фейкових новин, але я вирішив піти далі. Написав листа в три українські відомі гумористичні спільноти з проханням допомогти в експерименті. Відгукнувся лише адміністратор сторінки "Баба і Кіт". Вони ж і розмістили новину про гімн», - повідомив Максим Саваневський.

 

 

 

 

 

Як пише пан Саваневський, інформацію про перемогу українського гімну у світовому конкурсі ЮНЕСКО передрукували, не перевіривши, журналісти «Газета.ua»,  «Економические Известия», «Бизнес.ua», «Голос.ua», «Ура-Інформ», «Свідомо» та ще близько 100 видань.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY