detector.media
25.08.2013 14:28
Юрій Речинський здобув «Серце Сараєво» для Австрії (ДОПОВНЕНО)
Юрій Речинський здобув «Серце Сараєво» для Австрії (ДОПОВНЕНО)
у номінації «Найкращий документальний фільм»

Український режисер Юрій Речинський переміг у номінації «Найкращий документальний фільм» 19-го кінофестивалю в Сараєво. Його дебютна повнометражна стрічка «Хворісукалюди» здобув «Серце Сараєво» та винагороду у розмітрі три тисячі Євро, повідомляє на сайт форуму.

 

Героями стрічки є безпритульні підлітки. Частина їх знімалася у однойменному короткометражному фільмі. Із цією роботою минулого року Юрій Речинський був єдиним представником від України у конкурсній програмі 9-го Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA.

 

А повнометражна стрічка «Хворісукалюди» брала у часть у Сараєвському кінофестивалі як австрійський фільм. Адже її виробництво здійснювалося на кошти, залучені європейськими продюсерами. За словами виконавчого продюсера фільму Дар`ї Бассель, жодного фінансування від України не було, тож офіційно картина «Хворісукалюди» - виробництва Австрії.

 

Режисер - випускник Київського політехнічного інституту та КНУ ім. Карпенка-Карого. Працював монтажером і режисером на телебаченні. Пізніше працював режисером монтажу в рекламі, короткометражних, телевезійних та художніх фільмах. Після того, як покинув навчання у театральному інституті, зняв декілька короткометражних фільмів, рекламних та арт-проектів.

 

Кінофестиваль у Сараєво значну увагу приділяє кіно правової тематики. Цього року перемогу здобув художній фільм «В цвіту» Нани Еквтімішвілі та Сімона Гросса (Грузія). Авторів картини відзначено премією у розмірі 16 тис. Євро.

 

Спеціальний приз журі та 10 тис. Євро отримав хорватський режисер Бобо Єлкік зі стрічкою «Чужий».

 

За найкращу жіночу роль відзначені грузинські акторки Ліка Баблуані і Маріам Бокерія (фільм «У цвіту»). Їхній колега за номінацією у чоловічій ролі - Богдан Дікліч (картина «Чужий», Хорватія). Розмір премії у цих номінаціях становить 2,5 тис. Євро.

 
Найкращим короткометражним фільмом члени журі назвали стрічку «Тінь від хмари» Раду Джуда (Румунія). Крім «Серця Сараєво» його відзначено 2, 5 тис. Євро.

 

19 кінофестиваль у Сараєво завершив свою роботу 24 серпня.

 

«Детектор медіа»

 

Фото - http://www.sff.ba

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY