detector.media
13.08.2013 13:10
Уряд оприлюднив текст проекту Угоди про асоціацію між Україною та ЄС
Уряд оприлюднив текст проекту Угоди про асоціацію між Україною та ЄС
Україна і ЄС мають підписати документ у листопаді

Кабінет Міністрів України розмістив проект «Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом» на «Урядовому порталі».  Саме  на основі цього  документу з назвою «Угода про асоціацію між Україною з однієї сторони та Європейським Союзом і його державами-членами з іншої сторони» може бути створена Асоціація між Україною та ЄС.

 

Відповідно до проекту угоди, цілями Асоціації є: сприяння поступовому зближенню сторін, поглиблення участі України в політиці, програмах та агенціях ЄС, запровадження умов для посилених економічних та торговельних відносин, які вестимуть до поступової інтеграції України до внутрішнього ринку ЄС, в тому числі - завдяки створенню поглибленої і всеохоплюючої зони вільної торгівлі, поглиблення співробітництва у сфері безпеки з метою забезпечення верховенства права та поваги до прав людини і основоположних свобод тощо.

 

Проект Угоди складається з семи розділів і 486 статей, низка з яких присвячена діяльності медіа, захисту персональних даних, захисту інтелектуальної власності тощо. Приміром, відповідно до глави 14 «Інформаційне суспільство» (статті 389-395) сторони домовляються про співробітництво щодо розвитку інформаційного суспільства на користь приватних осіб і бізнесу через забезпечення інформаційно-комунікаційних технологій та через кращу якість послуг за доступними цінами. Це має полегшити доступ до ринків послуг електронних комунікацій, що сприятиме конкуренції та надходженню інвестицій в галузь.

 

Глава 15 «Політика з питань аудіовізуальної галузі» присвячена співробітництву задля просування аудіовізуальної галузі в Європі та заохочення спільного виробництва у галузі кінематографії та телебачення. Зокрема, згідно зі статтею 396, Україна і ЄС співпрацюватимуть у питаннях підготовки журналістів та інших працівників медіасфери як друкованих, так і електронних видань, а також у питаннях підтримки ЗМІ (громадських і приватних), з метою посилення їхньої незалежності, професіоналізму та зв'язків з іншими європейськими ЗМІ відповідно до європейських стандартів, зокрема стандартів Ради Європи.

 

Розлога глава 9 присвячена правам на інтелектуальну власність та їх захист. Приміром, відповідно до ст.170 цієї глави «Ефірне мовлення і доведення до відома публіки» сторони надають організаціям мовлення виключне право дозволяти або забороняти ретрансляцію своїх передач бездротовими засобами, а також оприлюднювати свої передачі, якщо таке оприлюднення здійснюється у загальнодоступних місцях після внесення плати за вхід.

 

Глава 26 присвячена співробітництву з питань громадянського суспільства з метою залучення громадськості до реалізації цієї Угоди.

 

Незважаючи на те, що Україна і ЄС домовляються про активний обмін інформацією, водночас в проекті багато уваги приділяється захисту персональних даних.

 

Нагадаємо, угоду про Асоціацію Сторони мають підписати в листопаді на саміті ЄС у Вільнюсі.

 

Відповідно до низки додатків до проекту цієї угоди, Україна має також зобов'язання щодо адаптації вітчизняного законодавства із зазначенням конкретних термінів. Зокрема угода передбачає приведення законодавства про аудіовізуальні медіапослуги упродовж 2 років після набуття нею чинності.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY