detector.media
01.08.2013 18:22
Уніанівський осередок НМПУ та керівництво УНІАН підписали Колективний договір
Уніанівський осередок НМПУ та керівництво УНІАН  підписали Колективний договір

Профспілковий осередок Незалежної медіапрофспілки України (НМПУ) в УНІАН та адміністрація інформаційного агентства підписали Колективний договір. Про це повідомляє прес-служба НМПУ.

 

Підписанню угоди передували переговори між творчим колективом агентства та його керівництвом, що відбулись через деякий час після конфлікту. У жовтні 2012 року редактори та журналісти публічно заявили про цензуру з боку керівництва, а у лютому - звинуватили керівництво у дискредитації агентства публікацією «фейкових» новин.

 

Колдоговір підписали з боку первинної організації НМПУ голова осередку Ольга Падірякова, з боку адміністрації УНІАН - генеральний директор Вадим Осадчий. Угода підписана строком на три роки і, згідно з законодавством, зберігає чинність до того часу, поки сторони не укладуть новий або не переглянуть цей Колдоговір.

 

Колдоговір, зокрема, передбачає 36-денні відпустки для журналістів відповідно до Закону України «Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів» і Державного класифікатора професій України. Працівники, посади яких не відносяться до журналістських, матимуть 28 днів відпустки, згідно з передбаченими законодавством нормами для працівників із ненормованим робочим днем та для тих, хто постійно працює за комп'ютерною технікою.

 

Для жінок, які мають двох і більше дітей віком до 15 років або дитину-інваліда, або які усиновили дитину, одиноким матерям, батькам, які виховують дитину без матері, а також особам, які взяли дитину під опіку, Колдоговір передбачає можливість щорічної додаткової оплачуваної відпустки тривалістю 10 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів.

 

Як повідомляє медіапрофспілка, домовитись щодо положень угоди вдалось не одразу, спершу були розбіжності. «Зокрема, на  початку переговорів адміністрація прагнула не допустити в агентстві реалізацію права журналістів на 36-денні відпустки. Також пропонувалося прив'язати до Колдоговору угоду про конфіденційність, яку юристи від медіапрофспілки оцінили як таку, що може бути інструментом цензури. Крім того, пропонувалося підписати з усіма співробітниками індивідуальні угоди, з чим працівники агентства не були згодні. У підсумку ці суперечності було знято», - йдеться у повідомленні профспілки.

 

Голова Незалежної медіапрофспілки України Юрій Луканов  вважає підписання Колективного договору перемогою здорового глузду: «Адже створити правила гри і грати за ними вигідно як для роботодавця, так і для працівників. Незалежна медіапрофспілка буде і далі стежити за тим, щоб стосунки між адміністрацією і колективом відбувалися із дотриманням закону і щойно укладеного Колективного договору». 

 

Наразі «Детектор медіа» намагається отримати коментар щодо підписання Колдоговору у пана Осадчого.

 

Нагадаємо, 11 лютого ВО «Батьківщина» заявила, що сайт УНІАН розмістив сфальсифіковані заяви народних депутатів Олександри Кужель і Сергія Власенка. Новини вийшли лише на сайті, а в стрічці новин інформаційної агенції, які отримують інші медіа за передплатою, їх не було.

 

Шестеро редакторів сайту УНІАН зробили спільну заяву: сфальшовані коментарі - це джинса, і відповідальність за це мають нести гендиректор агентства і шеф-редактор.

 

Зрештою, конфлікт було врегульовано. Колектив УНІАН, керівництво та основний власник інформаційного агентства повідомили, що домовилися про шляхи вирішення проблем.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY