detector.media
Отар Довженко
для «України молодої»
27.07.2013 10:16
Ум, честь, совість і «трохи» компромісів
Ум, честь, совість і «трохи» компромісів
Доля російського теледемократа в Україні — танцювати під дудку Банкової

Інтелігентний, імпозантний, наділений безперечною телевізійною харизмою. А головне - культовий персонаж тих часів, коли від телебачення чекали тільки хорошого й вірили йому беззастережно. Один із найтитулованіших «остарбайтерів» українського телеринку - Євгеній Кисельов - приїхав на запрошення опозиційного каналу ТВі, а невдовзі опинився по інший бік барикади. На провладному «Інтері» він отримав те, про що в Росії не міг і мріяти після відходу з НТВ та ТВ-6, - багатомільйонну аудиторію, прямий ефір і свободу дій. Щоправда, отримав усе це іменитий журналіст ціною «невеликих» компромісів. «Розгул демократії», - так схарактеризував ситуацію в Україні за Януковича в одному з останніх інтерв'ю тепер уже керівник продакшну, що готує всі новиннєві програми одного з найрейтинговіших каналів, і ведучий нещодавно оновленого інтерівського аналітичного тижневика «Подробности недели».

 

Про тих, хто платить і замовляє музику, та сподівання

 

Попередній власник «Інтера» Валерій Хорошковський відплатив Кисельову, який завжди створював у своїй «Великій політиці» сприятливий мікроклімат для потрібних гостей, невдячністю - вигнав з ефіру. Нічого особистого, просто потрібно було мерщій продемонструвати дрейф у бік лібералізму, а Кисельов, відпрацювавши дві виборчі кампанії, асоціювався радше з сервільністю. Нові власники, Дмитро Фірташ і Сергій Льовочкін, справедливість відновили лише частково: п'ятничний вечір тепер зайнятий програмою іншого «остарбайтера», Савіка Шустера, поспіхом перекинутого з УТ-1. Кисельову доручили завідувати виробництвом новин.

 

На новій посаді колишній російський демократ швидко, тихо й без скандалів повернув новинарський колектив, який за часів пізнього Хорошковського демонстрував просто-таки маніакальну відданість професійним стандартам, до усвідомлення того, хто тут платить і замовляє музику.

 

Скучити за професійною мудрістю (яку, за Кисельовим, не слід плутати з конформізмом), правдивістю й чесністю (не плутати з об'єктивністю) вусатого метра телеглядачі не встигли. На початку червня шеф-редактор попросив на вихід Олега Панюту - ведучого «Подробностей недели», якого справедливіше було б назвати диктором, - і з'явився в ефірі «Інтера» з авторською програмою.

 

«Подробности недели» до 2009 року називались «Подробицями тижня», але без жодних пояснень були переведені в російськомовний режим якраз перед стартом президентської кампанії. За формою й змістом ця програма була розширеним випуском новин за тиждень. Хіба що перед виборами та в періоди загострення газових конфліктів у студію на ретельно відрепетирувані «інтерв'ю» запрошували Фірташа, Хорошковського, Бойка, Януковича і Ющенка. Коли особливо припекло, в одному з випусків програми були всі четверо. Та в цілому «Подробности недели» якщо й відрізнялись від аналогічних програм на ICTV, 5 каналі, «1+1», Першому Національному і «Україні», то не в кращий бік. Стилістика програми «Время», численні фігури замовчування замість висвітлення актуальних подій тижня, орієнтований на пенсіонерів добір тем і ведучий з мімікою Піноккіо.

 

Від авторського проекту Кисельова чекали зовсім іншої якості. Ще б пак, адже програма «Итоги», яку Євгеній Олексійович вів на чотирьох російських каналах загалом понад десять років, стала класикою помірковано-демократичної пострадянської журналістики. Його вмінню відокремлювати важливе від другорядного, давати влучні оцінки подіям і прогнозувати їх подальший розвиток успадкована «Інтером» у московського «Останкино» аудиторія довіряла ще два десятиліття тому.

 

До того ж його підсумки завжди були аналітичними. Авторська аналітика на вітчизняному телебаченні зникла ще за Кучми, залишившись хіба що у формі телепроповідей. Навіть за умови, що на перебіг кисельовських думок впливатимуть часті візити його «товариша й порадника» - головного пропагандиста Банкової Ігоря Шувалова, думки ці обіцяли бути цікавими й допомагати аудиторії побачити істинну суть речей і подій. А технічна й кадрова потуга найбагатшого телехолдингу країни мала забезпечити якісний відеосупровід.

 

Про дискредитацію парламенту і «невтомну стабільність»

адміністрації Президента

 

На тлі таких великих сподівань те, що побачили глядачі в ефірі після 9 червня, виглядало справжнім провалом. Думки метра виявилися плутаними й непереконливими, джерела, на які він посилається - непевними чи анонімними, прогнози - голослівними. Розумний погляд із-під окулярів ситуацію не врятував. Від того, як легко розрізнити в публіцистичних (аналітика передбачає більш прозорий розвиток думки) вставках Кисельова пропагандистські месиджі, стає якось ніяково. Так, наче оперний співак розважає «російським шансоном» п'яну публіку на блатному корпоративі.

 

Ключовим лейтмотивом, що простежується у «Подробностях недели» практично з моменту зміни власників «Інтера», є дискредитація Верховної Ради. Матеріали, присвячені неробству, непродуктивності й галасливій конфліктності українського парламенту, можна було побачити практично в кожному випуску програми (наразі вона у кількатижневій відпустці). Для цієї теми в Кисельова навіть є спеціальна кореспондентка - Ірина Баглай, яка щотижня вигадує нову метафору: то зламаний пором на переправі, то бригада ремонтників, яка не з'явилась на роботу, то детективи, які погано розслідують кримінальні справи (це - про депутатські слідчі комісії, чия робота переважно не дає результатів). Після погроз спікера Володимира Рибака поборотись із галасом (читай - із гучними протестами опозиції) в сесійній залі «інтерівці» прийшли до Ради із приладами для вимірювання шуму. Ласо смакували вони й результати соцопитувань, що демонструють недовіру громадян до парламенту.

 

Стараннями Кисельова та його підмайстрів вимальовується образ імпотентно-дармоїдської ВР, який справляє враження на хронічно незадоволену й упере­джену до політиків аудиторію. На тлі парламентського бардаку тиха, невтомна стабільність Адміністрації Президента набуває вельми виграшного вигляду. А можливо, це артпідготовка громадської думки до майбутнього розпуску ВР у разі, якщо практика блокування не припиниться. При цьому головним носієм деструктиву автоматично виявляються ті, хто блокує, галасує й протиставляє себе більшості - опозиція. На завершення ведучий не забуває додати, що, мовляв, українцям треба бути вдячними й за такий парламентаризм, он у Росії взагалі ніякого немає.

 

Одне досягнення Кисельова є безперечним: він не боїться дивитись на події тижня під особливим кутом зору, ранжуючи їх за важливістю не так, як це робить більшість його колег з інших каналів. «Подробности недели» більше не починаються з потопів, пожеж та аварій, у них побільшало подій світового значення, які в силу природного хуторянства українського телебачення зазвичай до тижневиків не потрапляли. Та часом специфіка роботи авторського фільтру новин дивним чином збігається з інтересами влади. Так, після подій у Врадіївці, коли тижневики наввипередки шукали ексклюзиви про головний конфлікт тижня, Кисельов вирішив «не переказувати вкотре» обставини народного бунту. Врадіївська історія стала для нього приводом покритикувати опозицію: мовляв, у ці дні лідери «Батьківщини», «Свободи» та «УДАРу» мали б днювати й ночувати на Миколаївщині.

 

Невтішні перспективи

 

Завдяки природнiй мудрості та двадцятип'ятирічному стажу Кисельов ставить себе над формальностями на зразок професійних стандартів журналістики, тож і дотриманням балансу думок себе не обтяжує. Це не означає, що у «Подробностях недели» немає опозиції. Часи заборони на згадування прізвища Тимошенко в ефірі «Інтера» давно минули. Проте, коли головний аналітик, за слоганом реклами, головного каналу країни заводить розмову про ув'язнену лідерку опозиції, чуємо щось таке: «...насмілюся помітити, що оточення лідера «Батьківщини» дуже часто схильне інтерпретувати ті чи інші події або заяви занадто оптимістично. Що, в принципі, абсолютно правильно - потрібно вселяти віру в краще майбутнє в серця прибічників Юлії Тимошенко. Однак із багатьох джерел останнім часом надходить інформація, що Тимошенко, щонайменше, всерйоз розмірковує над різними варіантами компромісних пропозицій, які надходять до неї, як ствер­джують, від західних дипломатів щодо її подальшої долі». Плутано, посилаючись на анонімні джерела та чутки, ведучий «вкидає» медіа-вірус про те, що Юлія Тимошенко начебто готова обміняти свободу на відмову від політичної боротьби.

 

А як щодо зловживань влади? Чи поширюється на Партію регіонів та прискіпливість, із якою ведучий препарує помилки опозиції? О, ні, Євгеній Кисельов не лише не цікавиться походженням аномальних статків можновладців, а й вважає це моветоном для журналістів. «Це тема від самого початку спекулятивна, - сказав журналіст в інтерв'ю «Радіо «Свобода». - У кожного президента тієї чи іншої країни є своя територія. І мені здається, що залазити на цю територію, з'ясовувати те, на чиї гроші вона куплена, це не добре, це не цивілізовано». У «Подробностях недели» цей підхід поширюється на все, що стосується влади, крім окремих заяв і дій, критична оцінка яких не завдасть великої шкоди.

 

Працювати у ЗМІ, метою існування якого є політичний вплив, - а саме до таких належить «Інтер», - можна лише ціною певних компромісів: з інтересами власників, професійними цінностями та власною совістю. Першопроходець жанру політичного ток-шоу Савік Шустер, пішовши на такі компроміси, перетворився на маріонетку-прислужника, що працює під диктовку з Банкової, й навіть на вигляд якось змалів. На породистого російського метра в ефірі «Інтера» чекає та сама доля: змалiти в очах політиків, які ще недавно говорили з ним, як із рівним, і навіть радилися, а потім і в очах аудиторії. Яка справді потребує розумних думок, але думок самостійних і чесних, а не пересипаних погано замаскованими агітками.

 

Отар Довженко для «України молодої»

Фото - http://umoloda.kiev.ua

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY