detector.media
24.07.2013 14:31
Реклама алкоголю в ЗМІ – «можно, если осторожно»…
Реклама алкоголю в ЗМІ – «можно, если осторожно»…

Уже 3,5 роки в Україні заборонено рекламувати алкоголь у ЗМІ. Та якщо мова йде про гроші, то в нашій країні можна все. Аби були гроші!

 

Зміни до закону «Про рекламу», які  залишили право рекламувати алкоголь та тютюн тільки спеціалізованим виданням, вступили в силу 1 січня 2010 року.  Проте закон не деталізував, які саме ЗМІ мають право називатись «спеціалізованими» та до яких заходів безпеки вони мають вдаватись, щоб контент з «алкогольною» рекламою не був доступний неповнолітнім.

 

Знайшлися винахідливі видавці, які, скориставшись неконкретністю термінів у законі, придумали спосіб його обійти.

 

Вже через 1,5 місяці після вступу в силу цих законодавчих норм, ТзОВ «Редакція газети "Факти і коментарі"» заснувало нове видання - газету «Життя прекраснее».

 

Державна реєстраційна служба повідомила ІМІ, що спеціалізація цього видання - висвітлення питань виробництва, обігу та споживання алкогольних напоїв та тютюнових виробів.Але виходить така «газета» не окремим виданням, а ще одною сторінкою «Фактів».

 

Простіше кажучи, «Факти» просто назвали одну зі своїх сторінок «Життя прекраснее», внизу вказують інші вихідні дані. І сміливо друкують на цій сторінці рекламу алкоголю.

 

 

Реклама горілки «Хортиця» на 11-тій сторінці газети «Факти», № 115 від 5 липня 2013

 

 

 

Реклама горілки «Green Day» на 11-ій сторінці газети «Факти», № 107 від 20 червня 2013

 

 

Реклама вин Shabo на 11-тій сторінці газети «Факти», № 119 від 11 липня 2013

 

 

Реклама горілки «Мърная» на 11-тій сторінці газети «Факти», № 90 від 28 травня 2013

 

Як видно на фото, рекламу алкоголю розміщують, навіть не маркуючи її передбаченими законом позначками «реклама»  чи «на правах реклами», а підписують рубриками «Знай наших!», «Есть повод», тощо.

 

Щоб ніхто не сумнівався, що це справді реклама, ось уривки текстів цих «журналістських матеріалів» від «Фактів». Деякі з них навіть підписані прізвищами журналістів.

 

«Экологически чистыми и высококачественными должны быть не только продукты питания, но и напитки. И такой пример - водка украинского производства «Хортица».

 

Получив сразу семь наград высшего достоинства, компания «Шабо» в очередной раз подтвердила свой статус лидера украинского виноделия.

 

Инвестиции в производство и передовые технологии позволяют говорить о том, что на сегодняшний день Green Day  является одним из самых технологичных продуктов на рынке Украины.

 

Крупнейшие в мире производители алкоголя соревновались за звание лучшего. Украинская водка «Мърная. Древний Киев" завоевала наивысшую награду - золотую медаль.

 

В коктейль можно добавлять лед. Причем водку нужно брать известного производителя. И в США многие уже отдают предпочтения «Хортиці». Отличное качество этой водки высоко оценили во всем мире».

 

Захистися від такої реклами можна було б шляхом внесення доповнень до закону «Про рекламу», яке би чітко визначало права і обов'язки спеціалізованих видань.

 

Такі уточнення ще в листопаді 2009 року пропонували внести народні депутати Олена Кондратюк та Микола Баграєв. Зокрема, вони пропонували, щоб видання, які є спеціалізованими і можуть рекламувати алкоголь та тютюнові вироби, могли б розповсюджуватися лише за умови непрозорої упаковки і за наявності на упаковці спеціального повідомлення «продукція містить рекламу алкогольних напоїв та/або тютюнових виробів».

 

Цей законопроект прийняли у першому читанні на минулому скликання Верховної Ради. «За» було 316 депутатів і жодного «протии». Але на сьогодні законопроект завис у повітрі.

 

Тим часом деякі видавці навіть не ускладнюють собі життя зайвою бюрократією через реєстрацію «спеціалізованих видань», а просто на шпальтах  газет, які позиціонуються себе як суспільно-політичні, друкують заборонену законом алкогольну рекламу. Мова йде про газети «Сегодня» та «Комсомольська правда».

 

Приклад - матеріал «Эко бум добрался и до Украины», розміщений у «Сегодня» 19 червня і підписаний журналісткою Ксенією Гулько, який слово в слово повторює публікацію «Украинские эконовинки признаны международными експертами» з «Фактів» від 20 червня.

 

 

Реклама горілки Green Day в газеті «Сегодня», № 1315 від 19 червня 2013

 

Ця публікація розміщена в рубриці «Новости компаний», у вихідних даних газети «Сегодня» вона є в переліку рубрик з матеріалами на правах реклами.

 

У «Комсомолці» - на цілу сторінку реклама вин Shabo, що розміщена під рубрикою «Факт». І знову ж таки лише у вихідних даних газети маленькими літерами можна прочитати, що у цій рубриці "информация заказчика опубликована на коммерческой основе".

 

 

Реклама вин Shabo у газеті «Комсомольская правда», № 119 від 11 липня 2013

 

Фактично, ці видання не лише порушують закон «Про рекламу», рекламуючи алкоголь, але й обманюють своїх читачів, маскуючи рекламні матеріали під звичайні редакційні статті.

 

Інститут масової інформації неодноразово звертався до Державної інспекції України з питань захисту прав споживачів зі скаргами на такі порушення і отримував відповіді на кшталт «Порушників буде покарано».

 

До слова, штраф за таке порушення дорівнює п'ятикратному розміру вартості розповсюдження реклами.

 

ІМІ надіслав в Держінспекцію вказані у статті приклади порушень з проханням покарати видання за недобросовісну рекламу. Та чи злякає видавців теоретична можливість отримати невеликий штраф?

 

Питання риторичне, а його відповідь розміщена просто на шпальтах газет - під рубриками «Факт», «Знай наших!», «Есть повод» і тому подібне.

 

Ірина Чулівська, ІМІ, для УП

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY