detector.media
19.07.2013 15:18
Правозахисники вимагають від МВС розслідувати побиття журналістів силовиками, назвати і покарати винних (ВІДЕО)

Правозахисники, які проводили моніторинг мирної акції на Майдані Незалежності 18 липня, зафіксували грубі порушення з боку співробітників правоохоронних органів до учасників акції, серед яких - необґрунтоване застосування сили до представників преси. Відтак, правозахисники вимагають від міністра внутрішніх справ негайного розслідування застосування сили до представників і преси, проведення службової перевірки, встановлення винних і притягнення їх до відповідальності.

 

Про це йдеться в заяві групи громадського спостереження «Озон», яку цитуємо повністю:

 

«Заява групи громадського спостереження «Озон»

щодо необґрунтованого застосування сили до представників преси

під час мирної акції на Майдані Незалежності 18 липня 2013р.

 

Група громадського спостереження «Озон» проводила моніторинг мирної акції на Майдані Незалежності 18 липня 2013 р., під час якої учасники зібрання вимагали реформування правоохоронної системи України. За результатами спостереження були зафіксовані грубі порушення з боку співробітників правоохоронних органів до учасників акції, серед яких - необґрунтоване застосування сили до представників преси.

 

Під час розгону мирного зібрання на Майдані Незалежності в результаті силових дій представників правоохоронних органів постраждали, в тому числі, троє представників «5 каналу», а саме журналісти Андрій Ковальов і Олександр Аргат, а також оператор Дмитро Демішев. За словами кореспондента «5 каналу» Андрія Ковальова, які зафіксовані на відео групи громадського спостереження ОЗОН, його «двічі бив «Беркут», а одяг представника ЗМІ виявився пошкодженим. Потім, стверджує журналіст, до нього підійшов підполковник міліції, який наніс удари по відеокамері, за допомогою якої оператор «5 каналу» фіксував перебіг подій. На вимогу журналіста, а також громадського спостерігача «Озону» Володимира Феськова, згаданий підполковник міліції представитися відмовився, хоча до цього його прямо зобов'язує ст. 5 Закону України «Про міліцію». Діалог журналіста із невідомим підполковником зафіксований на відео. Після сутички, як повідомляють інші ЗМІ, Андрій Ковальов поїхав до лікарні та зафіксував побої: лікарі знайшли в журналіста забій спини та голови.

 

 

 

 

 

Прикметним є те, що коли громадські спостерігач ОЗОН спробували взяти коментар щодо розгону мирного зібрання в Першого заступника міністра внутрішніх справ Віктора Дубовика, який був помічений на Майдані Незалежності, той із поспіхом сів до автомобіля та залишив місце подій.

 

Звертаємо увагу, що дії правоохоронних органів утворюють склад злочину за ч.1ст.171 КК України, що встановлює покарання за умисне перешкоджання законній професійній діяльності журналіста у вигляді штрафу до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян,або арешту на строк до шести місяців, або обмеження волі на строк до трьох років.

 

Група громадського спостереження «Озон» звертається до Міністра внутрішніх справ України Віталія Захарченка з вимогою щодо необхідності негайного розслідування факту застосування сили до представників преси під час розгону акції 18 липня 2013р. на Майдані Незалежності, а також вимагає провести службову перевірку за викладеними у даній заяві фактами та встановити конкретні особи співробітників правоохоронних органів, які перешкоджали професійній діяльності представників ЗМІ, та притягнути їх до відповідальності».

 

Довідка:

Група громадського спостереження «Озон» - це ініціатива Центру громадянських свобод, спрямована на формування та підготовку груп молодих людей по всій країні, які здійснюватимуть систематичне спостереження за мирними зібраннями та оприлюднюватимуть висновки та рекомендації за їх підсумками. Їхнє завдання - фіксація подій під час мирних акцій, сприяння у встановленні цивілізованих контактів між демонстрантами й правоохоронцями та допомога у нейтралізації конфліктів. За підсумками спостережень «Озон» готує висновки та рекомендації органам влади для усунення виявлених порушень.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY