detector.media
18.07.2013 12:39
Прокуратура порушила кримінальне провадження проти агенції «Стожари» за заявою сценариста

Прокуратура Шевченківського району міста Києва порушила кримінальне провадження за заявою  сценариста Ігоря Каблака,  у якій він звинувачує продюсерську агенцію «Стожари» у порушенні його авторських прав. Про це «Детектор медіа» повідомив пан Каблак з посиланням на інформацію слідчого прокуратури Шевченківського району.

 

Ігор Каблак звинувачує продюсерську агенцію у незаконному використанні його сценарію «Свіча Джеймса Мейса». У своїй заяві до прокуратури сценарист просить провести експертизу документів та допитати свідків.

 

Нагадаємо, 18 квітня слідчий відмовив у розгляді справи  Ігоря Каблака, однак позивач оскаржив це рішення слідчого у суді. Шевченківський районний суд задовольнив скаргу Ігоря Каблака і забов'язав прокуратуру прийняти заяву сценариста й відкрити кримінальне провадження.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», Ігор Каблак стверджував, що між ним та агенцією «Стожари» ще 5 вересня 2007 року було укладено договір щодо створення сценарію повнометражного документального кольорового відеофільму «Свіча Джеймса Мейса». Відповідно до умов договору, «Стожари» були зобов'язані сплатити авторський гонорар у сумі 7160 грн (п. 5.1 договору), також «за передачу майнових прав на використання твору» автору мала бути виплачена авторська винагорода у сумі 716 грн (п. 5.2).

 

Однак, за словами пана Каблака, продюсерська агенція «Стожари» кошти не сплатила і передала права на фільм у Держкіно.

 

У відповідь директор продюсерської агенції «Стожари» Руслан Голодняк стверджував, що згідно з договором першу частину гонорару (близько 4 тис. грн) Ігореві Каблаку агенція виплатила, а після цього позивач не брав участі в роботі над сценарієм. «Зовсім інша людина, режисер перероблював цей сценарій. Тобто фільм знятий далеко не за його сценарієм. Але оскільки в нього є авторські права, ми були змушені включити його в тирах в автори. Тому що в нього авторські права на назву», - пояснив він.

 

Справа за скаргою  пана Каблака розглядається у судах з 2011 року. Як повідомляла «Детектор медіа», суд першої інстанції прийняв рішення на користь Ігоря Каблака, однак відповідно до рішення суду, вимоги сценариста були задоволенні лише частково. Суд вирішив стягнути з відповідача авторську винагороду у розмірі 8236 грн та моральну шкоду у розмірі 1000 грн. У своїй позивній заяві Ігор Каблак просив відшкодування моральної шкоди у розмірі 50 тис. грн.

 

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY