detector.media
28.06.2013 14:05
У Криму депутати сільради вигнали журналістів із сесії та перешкоджали вести фотозйомку (ВІДЕО)
У Криму депутати сільради вигнали журналістів із сесії та перешкоджали вести фотозйомку (ВІДЕО)

Депутати сільради Берегового (АР Крим) заборонили журналістам газети «Крымский телеграф» бути присутніми на сесії і звинуватили їх у спробі зриву засідання. Одна з депутатів заважала вести фотозйомку і намагалась вибити фототехніку з рук фотокореспондента. Про це повідомляє газета «Кафа» з Феодосії.

 

Першою почала конфлікт депутат сільради Марія Малявка, коли висловила своє незадоволення тим, що її фотографують, і тим, що в залі присутні «сторонні» - журналісти і група жителів села. Вона заважала журналісту фотографувати та била по фотоапарату. «На якій підставі ви мене фотографуєте?! Я взагалі не хочу, щоб мене фотографували. Я зараз викликаю міліцію. Я категорично проти, щоб ти мене фотографував! Ти мене запитав?! А ну пішов звідси! Звідки я знаю, може ви мене на сайті голу зробите!», - заявила депутат сільради.

 

Депутати запропонували зупинити сесію або перейти в інший зал, щоб позбавитися від «чужих людей». Сільський голова поставив на голосування питання, хто проти присутності в залі сторонніх - 13 з 19 депутатів проголосували «за». Депутатський корпус перемістився в інше приміщення і зачинив перед журналістами двері. Як зазначає видання «Крымский телеграф», депутати усвідомлювали при цьому, що порушують закон. Порушення зафіксоване на відео.

 

Сільський голова Берегового Сергій Буркальцев висунув у свою чергу звинувачення на адресу журналістів «Кримського телеграфу» у спробі зриву  позачергової сесії сільради. «Вони спеціально прийшли, клацали всіх підряд. Якби вони заздалегідь підійшли до секретаря, я б промовчав, а так явно був зрив сесії. У них взагалі не було розпізнавальних знаків, звідки я знаю, хто вони такі? Один прийшов у капцях, в трусах, зарослий, неголений - людей обурило це. У нас адже присутні дорослі люди, ветерани, пенсіонери», - заявив пан Буркальцев в телефонній розмові виданню «Кафа».

 

Водночас сільський голова Берегового підтвердив, що сесія була відкрита, на ній обговорювали «звичайні робочі питання»: «У нас ніколи немає тем, які ми від когось приховуємо. Закритих сесій теж не буває. У нас завжди присутні всі, повний зал людей».

 

Юрист Сергій Мокренюк зазначив у коментарі газеті «Кафа», що «відео зафіксовано очевидне порушення депутатами ради і, що найбільш небезпечно, головою ради Буркальцевим, вимог законодавства України про інформацію, про публічність і гласності в діяльності ради».

 

«Вважається, що ці особи (публічні особи) вже дали свою згоду на збір і використання інформації про себе в той момент часу, коли погодилися на державну службу, службу в органах місцевого самоврядування або подали документи про реєстрацію кандидатом у депутати місцевої ради», - пояснив адвокат.

 

На думку Сергія Мокренюка, у поведінці депутата, яка напала на журналіста і завдавала ударів по фотоапарату, і сільського голови, який безпідставно не допустив журналістів до приміщення, де проводилася сесія, можуть вбачатися ознаки кримінально-караного діяння «перешкоджання законній професійній діяльності журналістів»  за статтею 171 КК України.

 

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY