detector.media
14.06.2013 12:00
Німецька режисерка зняла стрічку про голівудського актора українського походження Александера Ґранаха
Німецька режисерка зняла стрічку про голівудського актора українського походження Александера Ґранаха

Майже через століття відомий у світі актор театру і кіно Александер Ґранах повертається до України завдяки фільму німецької режисерки й автобіографії у перекладі української письменниці. Про це повідомляє сайт «Німецької хвилі».

 

Александер Ґранах - практично невідомий в Україні видатний актор і письменник 20-го століття. Уродженець села Вербівці на Івано-Франківщині (Австро-Угорщина), «людина-буря, король східних євреїв», як його, за згадкою сина, називали друзі у Голівуді, знімався у легендарних німецьких режисерів Фридриха Вільгельма Мурнау, Фріца Ланґа, грав разом із голівудською зіркою Гретою Гарбо. Актор знявся у понад 50-ти стрічках у період з 1922 по 1944 роки. Поціновувачі театру у Німеччині добре знають цього артиста, який розвивав німецький і єврейський театр.

 

Німецька режисерка Анґеліка Віттліх зняла документальний фільм про Александера Ґранаха. Напередодні стрічку представили у Києві, у посольстві Німеччини. Режисерка розповіла, що прем'єрний показ фільму був на кінофесті у Мюнхені, тепер документальну роботу можна подивитись у деяких кінотеатрах Німеччини. «Попри те, що кіно документальне, багато глядачів люблять театр, Ґранаха і йдуть на покази», - каже Віттліх.

 

Нещодавно в українському перекладі вийшла автобіографічна книжка актора «Ось іде людина». Переклад з німецької зробила землячка артиста з Івано-Франківська Галина Петросаняк.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY