detector.media
10.06.2013 15:07
Закриття точок продажу преси у Київському метро є спробою обмежити свободу слова - експерт
Закриття точок продажу преси у Київському метро є спробою обмежити свободу слова - експерт

Торговельні точки з продажу преси в Київському метрополітені з 1 липня мають замінити газетні автомати. Це може призвести до падіння 50% обсягу продажів преси у столиці. Про це заявила на прес-конференції 10 червня Голова правління Благодійного фонду сприяння розвитку незалежної преси Марина Клюсова, повідомляє агентство «Укрінформ».

 

«З 1 липня торгівля у метрополітені пресою у тому вигляді, в якому вона існує сьогодні, припиняється. 13 червня буде проведено конкурс щодо оренди площ, і на цих площах передбачається встановити газетні автомати», - сказала пані Клюсова.

 

Вона розповіла, що торік було змінено правила пожежної безпеки в метрополітені, внаслідок чого Міністерство інфраструктури видало наказ щодо переведення торгівлі пресою в газетні автомати. На виконання цього наказу 24 травня було оголошено конкурс на оренду площ для їх встановлення. За словами пані Клюсової, основні оператори з продажу преси, які сьогодні працюють у метрополітені, не беруть у ньому участь через неможливість виконання передбачених у ньому умов.

 

Керівник фонду зазначила, що вартість одного газетного автомата становить від 5 до 10 тис. доларів, термін його окупності - близько 18 років. Водночас договір оренди за результатами конкурсу з власниками автоматів планується укласти на 3 роки. «Зрозуміло, що цей бізнес ніякої комерційної складової не має», - переконана Марина Клюсова.

 

Вона також акцентувала увагу на тому, що одне торговельне місце у Київському метрополітені поширює сьгодні близько 500 найменувань періодичних видань, серед яких - газети, журнали, книги, колекційні видання тощо. Натомість газетний автомат призначений лише для продажу від 2 до 10 найменувань газет. Питання, хто визначатиме, які саме це будуть газети, залишається відкритим, зауважила пані Клюсова.

 

Вона також додала, що у метрополітені продаються 50% тиражів друкованих ЗМІ у столиці. «Тому ми чітко говоримо про те, що це, які мінімум, спроба обмежити свободу слова і недобросовісна конкуренція на ринку друкованих ЗМІ. Тому що будь-який видавець або ставиться у становище прохача, або включаються інші механізми для того, щоб бути представленим у газетному автоматі», - наголосила голова правління фонду.

 

Марина Клюсова також повідомила, що розповсюджувачі преси зверталися у багато інстанцій, що мають стосунок до цієї ситуації, однак безрезультатно.

 

«Детектор медіа»

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY