detector.media
Інна Долженкова
для «Детектор медіа»
18.05.2013 10:03
Хто кому доктор, або ж Перший національний знову попереджає…
Хто кому доктор, або ж Перший національний знову попереджає…
Цього разу свіжий продукт у проекті Першого національного «Останнє попередження» присвятили проплаченим мітингам. Чомусь лише опозиційним.
У медіасередовищі абревіатура Vtv з першого дня запуску продукції цієї незалежної студії асоціюється з агресивною й часто неприхованою «заказухою». Тим часом ролики цього продакшну з’являються в ефірі Першого національного як безсторонні й максимально об’єктивні журналістські розслідування. Те, що вони чомусь «розслідують» усілякі неправедні схеми та обмани посполитих завжди в лавах опозиції, не заважає творцям сумнівної продукції позиціонувати себе як тих, хто прагне показати «правду, лише правду й нічого крім правди!»

Цього разу свіжий продукт у проекті Першого національного «Останнє попередження» присвятили проплаченим мітингам. І, як уже можна здогадатися, вся драматургія 15-хвилинного «розслідування» трималася на спробах показати: опозиція безсоромно скуповує учасників мітингів. 

«…Попередження» від 16 травня вийшло як ніколи вчасно, акурат перед київським фіналом акції «Вставай, Україно» 18 травня. 

Формальні ознаки журналістського розслідування в черговому «шедеврі» анонімних авторів таки присутні. Для початку вони вирішують організувати мітинг «Україна проти корупції!» й звертаються по допомогу до «знавців» у соцмережах. Ті люди відповідають напрочуд просто – «будут деньги, будет митинг». У цьому місці закадровий голос наповнюється інтонаціями досить награного подиву, що місцями переходять у нотки гніву. Мовляв, як же ж це так, за шляхетну справу – боротьбу з корупцією, яка буквально роз’їдає країну, цинічні потенційні учасники вимагають грошей!

Проте цей факт творців «Останнього попередження» не зупиняє, вони орендують офіс і запрошують на перемовини «бригадирів», тобто людей, які можуть вивести на будь-який мітинг тисячі учасників. Перемовини, в дусі шпигунського фільму, знімали на приховану камеру. 

Тут фігурували конкретні цифри як щодо кількості учасників масовки, так і умови оплати – одна з «бригадирок» розповіла, що гроші за стояння роздаватимуть у п’яти місцях за годину по закінченні мітингу. Щоб журналісти не побачили. Інший «бригадир» масовки наголосив: після передавання грошей для мітингувальників у руки надійної людини можна написати розписку в отриманні коштів і завірити її в нотаріуса. Подібні нюанси таки справді можуть переконати недосвідченого глядача Першого національного – в нас жоден мітинг не проводиться за велінням серця, всі опозиційні акції – не більше ніж спосіб заробити кілька десятків гривень для цинічних громадян.

Проте далі – більше. Той-таки закадровий голос набуває ноток тривожності, коли повідомляє: «Україна без корупції» була на грані провалу! Виявляється, підступна опозиція через своїх агентів дізналася про конкурентів і навіть (от які неймовірні зв’язки в Тягнибока!) пробила телефони горе-організаторів та заборонила своїм надійним кадрам іти на «Україну без корупції». Потім у кадрі вперше з’являється темний силует загадкової фігури, яка зміненим голосом розповідає, що Тягнибок звелів платним учасникам опозиційних акцій на «Україну без корупції» не ходити. Але, як підкреслив таємничий мовець, «Тягнибок нам не указ!». 

Тут автори вставили синхрон Сергія Соболєва з програми «Шустер live», де він попереджає про мітинг-провокацію на Європейській площі проти опозиції.

За кадром той же голос драматичним тоном сповіщає, як опозиція не здавалася, адже в них перекуповують людей під час акції «Вставай, Україно!».

Тут-таки цитують текст голови КУПРу Сергія Мельниченка, який попереджає, що на акцію «Україна без корупції!» вийде 10 тисяч учасників, яким за це заплатять. Лідер Коаліції учасників Помаранчевої революції закликав громадських активістів не піддаватися на провокації. 

Далі в кадрі знову з’являється «зашифрований» коментатор, який каже: «Опозиція в кожному чихові бачить провокацію проти себе!». Цікаво, а чим була так звана акція «Україна без корупції»? :)

Наступні кадри, де біля східців Українського дому прогулюються не надто численні учасники «України без корупції», мають свідчити про безпринципність і аморальність опозиції, котра, на глибоке переконання псевдоорганізаторів мітингу, збирає людей на свої протести тільки за гроші. Це підкреслено закадровим коментарем. Мовляв, на «Україну без корупції» прийшло всього лишень вісім тисяч людей, бо дві тисячі злякалися невдоволення опозиційних лідерів і не прийшли. Щоправда, з кадрів акції ці 8 тисяч аж ніяк не вимальовувалися. Натомість наголошувалося, що всі вони прийшли постояти за 20 гривень, яких так і не отримали. Сподіваюся, що бодай тим, хто розгорнув транспарант «Ми ходимо на мітинги за гроші! Наша ціна – 20 гривень!», хоч щось заплатили. 

Насамкінець закадровий голос вибачився перед тими, хто став жертвою журналістського розслідування, не отримавши обіцяних грошей, і натхненно почав коментувати кадри з демонстрацій протесту в країнах ЄС. Особливо ж наголошувалося при цьому на їхній масовості – не десятки, а кількасот тисяч учасників! 

Назвати цю примітивну агітку проти опозиції «розслідуванням» може тільки той, хто впевнений: цільова аудиторія Першого національного настільки зазомбована демонстрацією «пакращень» від влади, що готова повірити в будь-яку дурню про тих, хто хоч якось намагається цьому «покращенню» протистояти. 

По-перше, твердження про те, що опозиція збирає свої мітинги тільки з проплачених людей, із цього «кіномонтажу» логічно не випливає жодним чином – ніде не звучить жодного слова про те, що гадана акція буде опозиційною. Адже під гаслом боротьби з корупцією можна вивести на площу й під прапорами Партії регіонів, як це й трапляється повсякчас. Нинішня антиопозиційна фішка регіоналів взагалі купи не тримається, хоча й виглядає нібито шляхетно – боротьба з фашизмом. Цікаво, де вони знайшли тих фашистів? Але про це – трохи нижче. 

З таким же успіхом, чи й не з більшим, «бригадири» зголосилися би привести людей на антиопозиційний мітинг. Тим часом слова про опозицію тут вирвані з контексту й цілком голослівні. Приміром, уже згаданий пасаж про те, як швидко люди Тягнибока вирахували телефони організаторів провокації. Він нічим не підтверджується. Так само, як і весь інший бруд на адресу опозиціонерів. 

Отож, автори «Останнього попередження» застосували свій фірмовий прийомчик – подати глядачеві абсолютно викривлену картину дійсності із псевдозагрозами. Ну, бодай для дотримання хоч якоїсь об’єктивності могли б хоч згадати, як зганяють на провладні мітинги бюджетників! Але ж ні – наша влада, як дружина Цезаря, поза підозрами й уся в білому. Точніше, в синьому.

Тим часом за день до появи «Останнього попередження», до речі, чомусь атрибутованого шекспірівськими цитатами в російських перекладах (що заважало авторам знайти український переклад, невідомо, адже українською перекладено весь корпус творів Вільяма Шекспіра, ще й не по одному разу!), в програмі «Сьогодні» на ТВі вийшов сюжет теж про мітинги. Цього разу – за останньою модою, продиктованою штабістами ПР, – антифашистськими. 

Автори сюжету, не ховаючись під масками Анонімусів, а називаючи свої імена – Олена Опанасенко, Ксенія Тартинська та оператор Андрій Шурін, простежили, як, куди й навіщо вивезли на сімох автобусах людей у напрямку Києва з маленького містечка Березані. 

Сюжету передував репортаж із Верховної Ради, наприкінці якого Михайло Чечетов відкинув усі інсинуації щодо проплаченості антифашистських мітингів, відрубавши: «И мы по зову сердца придем и скажем – нет фашизму в Украине!» 

Тим часом у центрі Березані гуртувалися навколо автобусів люди, для яких місцева влада перервала робочий день, аби відвезти кудись. На запитання журналістки, чи знають вони, куди ж саме їх повезуть, потенційні учасники або сором’язливо відводили очі, або ж мимрили щось на кшталт: «Ми їдемо святкувати 70-річчя Великої Перемоги!» чи «Поїдемо, щоб ніхто не заважав нам святкувати нашу перемогу!». Секретар місцевої ради теж не стала відповідати на запитання кореспондентки, пославшись на голову міськради, який знає все, але якого чомусь на площі не виявилося. 

Поспілкувалися журналісти і з водіями автобусів. Один із них розповів на камеру, що йому заплатили 450 гривень за бензин, а обіцяли – ще й за амортизацію машини. Другий сказав, що його попросили, він і везе.

Виявилося, що всі ці люди – працівники бюджетних установ – лікарень, шкіл, або ж місцеві чиновники. Поїхавши за колоною, журналісти зафіксували, як на трасі її взяли в супровід авто ДПС. Пунктом призначення «непроплачених, по зову сердца» пасажирів березанських автобусів стало місто Українка, де відбувся годинний мітинг під прапорами Партії регіонів та КПУ, де виголошувалися гасла типу «Фашизм не пройдет!» 

Дивлячись на цих заляканих, а проте, як кажуть регіонали, безкоштовних мітингарів, хотілося ридати від такого вибуху антифашистських настроїв, які чомусь почали запроваджувати в народ не перед 9 Травня, Днем Перемоги, а саме перед київською акцією «Вставай, Україно!». Дивний такий збіг. До речі, жодного фашиста, проти яких виводять бюджетників, ніхто з телевізійників не показав. Можливо, тому, що їх у природі не існує.

На відміну від авторів «Останнього попередження», які намагалися довести, що опозиція купує людей, журналісти ТВі спромоглися зробити свій сюжет збалансованим. Тобто, поруч із демонстрацією силоміць загнаних на провладну акцію бюджетників тут подали думку Арсена Авакова. Останній на своїй сторінці в ФБ поділився інформацією про те, що ДАІ має вказівку зупиняти всі транспортні засоби, які прямуватимуть до столиці з областей, якщо в них не буде відповідних перепусток. 

Отож, із цього сюжету зрозуміло, хто кому доктор, як сказала б Тетяна Монтян. 

І те, що це точно не Перший національний, як на мене, цілком очевидно. 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY