detector.media
29.04.2013 18:46
На Каннському кіноринку буде представлено понад 40 українських стрічок (+ ПЕРЕЛІК)
На Каннському кіноринку буде представлено понад 40 українських стрічок (+ ПЕРЕЛІК)
Фінансування проекту Українського павільйону склало 800 тис. грн

Цього року українське кіно в конкурсній програмі 66-го Каннського міжнародного фестивалю представлено не буде. Однак стрічки вітчизняних режисерів будуть активно представлені на Кіноринку форуму. Про це йшлося на прес-конференції за участі голови Державного агентства з питань кіно Катерини Копилової, заступника генерального директора Національного центру Олександра Довженка Івана Козленка, генерального директора МКФ «Молодість» Андрія Халпахчі та керівника фонду Ріната Ахметова «Розвиток України» Олесі Островської-Лютої.

 

Як розповіла Катерина Копилова, вперше за шість років участі в кіноринку міжнародного кінофестивалю класу «А» презентації України присвячено таку увагу.

 

 

 

Андрій Халпахчі відзначив, що досвід України з участю суто у кіноринку Канн - не єдиний приклад. «Так, швейцарське кіно цього року теж не представлене у конкурсній програмі. - розповів гендиректор ОМКФ "Молодість". - Щоправда, фільмів на кіноринку вони презентують утричі більше».

 

На підготовку проекту виділено 800 тисяч гривень. Половину цієї суми надав центр ім. Олександра Довженка, з яким Держкіно уклало угоду щодо організації роботи павільйону. Решту витрат узяли на себе фонд Ріната Ахметова та компанія «Міжнародні авіалінії України».

 

Як зазначено у прес-релізі організаторів прес-конференції, участь у кіноринку візьмуть представники понад 40 українських фільмів - від картини «ТойХтоПройшовКрізьВогонь» до «Параджанова» і дитячого фільму «Трубач», зйомки якого ще не розпочалися.

 

Цього року український павільйон діятиме протягом усього періоду роботи кіно форуму, з 15 по 26 травня. Він стане однією з 60-ти платформ, на яких продюсери і творчі групи фільму представлятимуть свої стрічки.

 

«Я називаю наш національний павільйон Кінопосольством України розміром 25 кв.м», - каже Катерина Копилова. Окрім того, до послуг українських кінематографістів - тераса з видом на море такої ж площі. Відео з «українського посольства» представники Держкіно обіцяють викласти на сайті агентства невдовзі після початку його роботи.

 

До послуг українських учасників кіноринку - технічне обладнання, перекладачі, номери у готелях. Як уточнила пані Копилова, допомагати кінематографістами та вестимуть переговори 7 членів делегації з України. «Решта прибуде на фестиваль власним коштом та за власним бажанням», - додала вона.

 

На фестивалі представлять і готові фільми, і ще не завершені проекти. Повністю покажуть створену у незалежному кіновиробництві стрічку «Легка, мов пір`їнка» режисера Андрія Рожена. З рештою стрічок учасників кіноринку ознайомлюватимуть частково. Уривки демонстуватимуть із фільму «Параджанов» Олени Фетисової та Сержа Аведікяна. Ця масштабна кіноробота не потрапила у конкурс Канн, і має зберегти «право першої ночі» для таких міжнародних кінофестивалів, як форуми у Карлових Варах, Венеції, Локарно тощо.

 

Традиційно, у Каннах пройдуть презентації Одеського міжнародного кінофестивалю та МКФ «Молодість».

 

У секції Cannes Junior буде показано стрічку Єви Нейман «Будинок з башточкою». Також відбудуться покази 12 короткометражних робіт режисерів Ольги Карлюк, Максима Ксьонди, Анастасії Храмової, Руслана Батицького, Ігоря Морозова, Лариси Артюгіної, Олега Бобало-Яремчука, Анастасії Старової, Романа Бровко, Олега Борщевського, Миколи Литвина та Олександра Ратия.

 

Спеціального бюджету на промочування українського павільйону не передбачено. Інформацію про українських учасників можна буде знайти у виданнях-гідах фестивалю та сайтах, що висвітлюють події у Каннах.

 

Участь у кіноринку українські кінематографісти вважають чудовою нагодою для встановлення ділових контактів та розширення кругозору. Зокрема, такої думки віце-президент Асоціації продюсерів України Дмитро Колесников.

 

 

 

«Участь у кіноринку - платформа, де відбувається насичене спілкування і обмін інформацією. Тим більше, що йдеться про фестиваль класу А, потрапити на який не так просто», - каже пан Колесников.

 

Також він додає: «Кожен продюсер потребує умов для роботи, і чудово що український павільйон буде для них цього року просторішим «офісом». Для будь-яких переговорів треьа спочатку створити умови. Особливо, якщо йдеться про молодого режисера, а не, скажімо про Люка Бессона чи Сергія Міхалкова, з якими багато хто ладен і посеред вулиці про все домовитися».

 

Завдяки кіноринкам угоди укладали такі продюсери, як Олег Кохан і продюсери стрічки «Параджанов». Найефективнішими, відзначає Дмитро Колесников, такі переговори є щодо копродукції, презентації стрічок, продажів проектів.

 

«Українське кіно перебуває в доказовому стані, і такі майданчики на міжнародних кінофестивалях на цьому етапі необхідні», - переконаний продюсер.

 

Допомагатиме у презентації перших кроків нового українського кінематографа дитячий джазовий колектив. На українській вечірці у Каннах звучатимуть твори в аранжування відомої джазової української піаністки та композитора Наталії Лебедєвої.

 

 

 

Імпровізуватиме в українському павільйоні і сама виконавиця - у супроводі Костянтина Івоненка (бас-гітара) та Олексія Фантаєва (барабани).

 

Повний перелік українських стрічок,

що будуть представлені на Каннському кіноринку

 

Ринковий показ:

«Легка, мов пір`їнка» (режисер Андрій Рожен)

 

Презентація проектів початкової стадії розробки:

«Горлиця», «Таразі», «Купідон», «Довженко» (продюсер Володимир Філіпов);

«Доміно», «Останнє питання степне» (продюсер Ігор Савиченко);

«Толока» (продюсер Пилип Іллєнко);

«День народження» (продюсери Антон Чевінський, Максим Онопрієнко);

«210 добрих справ» (Володимир Нікітенко);

«Не хочу помирати» (продюсер Максим Фірсенко);

«Жива ватра» (продюсер Геннадій Кофман)

 

Готові роботи та ті, що перебувають на фінальному етапі виробництва:

«Іван Сила», «Структура кави», «Той хто пройшов крізь вогонь» (продюсер Володимир Філіпов);

«Брати. Остання сповідь», «Поводир (Кобзарі)» (продюсери Максим Асадчий та Ігор Савиченко);

«Зелена кофта» (продюсери Денис Іванов, Володимир Тихий, Ігор Савиченко);

«Микита Кожум’яка та вогняна квітка» (продюсер Дмитро Бєлінський);

«Носоріг», «Трубач» (продюсер Ольга Журженко);

«Люби мене» (продюсер Олена Єршова);

«Параджанов» (продюсер Олена Фетісова);

«Я мобер» (продюсер Олена Дем’яненко);

Документальний альманах «Поза Євро», «Пригоди Котигорошка та його друзів», «Капітан Врунгель» (продюсер Едуард Ахрамов);

«Такі красиві люди», «Красна Маланка» (продюсер Ігор Ставчанський);

«Ломбард» (продюсер Андрій Савенко);

«Чарівні історії: еліксир доброти» (продюсер Олександр Лейдікер)

 

Cекція Cannes Junior:

«Будинок з башточкою» режисера Єви Нейман  

 

Учасники програми Short Film Corner:

 «Закон Мьорфі» (Ольга Карплюк);

«Дорога» (Максим Ксьонда);

«Постскриптум» (Анастасія Храмова);

«Уроки української» (Руслан Батицький);

«У ванній» (Ігор Морозов);

«Жовта квітка для месьє Бурійона» (Лариса Артюгіна);

«Портерт» (Анастасія Старова);

«18+» (Роман Бровко);

«Німфо» (Олег Борщевський);

«Здогад» (Микола Литвин);

«Повернення (множина)» (Олександр Ратий).

 

«Детектор медіа»

 

Фото Павла Довганя, http://2000.net.uahttp://novynar.com.uahttp://music-evolution.com.ua

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY