detector.media
29.04.2013 19:10
Журналісти ТВі вирішили піти з каналу (ЗАЯВА)
Журналісти ТВі вирішили піти з каналу (ЗАЯВА)
Журналісти вважають, що люди, які називають себе новими власниками та менеджерами телеканалу, зруйнували репутацію ТВі

Колектив журналістів телеканалу ТВі, який з 23 квітня оголосив страйк, прийняв рішення піти з каналу. Відповідну заяву профспілка журналістів ТВі оприлюднила увечері 29 квітня. Заяву (повний текст читайте нижче) на ґанку ТВі зачитав ведучий Олексій Ліхман.

 

Під заявою підписалися 30 осіб, зокрема Мустафа Найєм, Роман Недзельський, Юлія Банкова, Андрій Сайчук, Анастасія Станко.

 

Журналісти не вбачають далі за можливе виконувати свої професійні обов'язки на телеканалі ТВі, оскільки не можуть гарантувати своєму глядачеві надання об'єктивної та неупередженої інформації. І вважають, що люди, які називають себе новими власниками та менеджерами телеканалу, зруйнували репутацію ТВі, йдеться в заяві.

 

Зі слів пана Ліхмана, журналісти своєю роботою не хочуть легітимізувати дії людей, які називають себе новим менеджментом і власниками. А всі можливі легітимні важелі впливу журналісти вже використали, додала журналістка Анастасія Станко. Тому й прийняли рішення піти.

 

За словами журналістів, сьогодні під час зустрічі з ними керівництво ТВі відкрито підтвердило факт виходу в ефір альтернативних випусків новин та програм з основної сітки каналу. «Фактично, новий менеджмент без попередження вже замінив журналістів каналу на нових найманих працівників. На даний момент журналістам уже закрили доступ до робочих станцій та телекамер», - йдеться в заяві.

 

Вони також стверджують, що переговори було зірвано ультиматумом керівника ТОВ «Інтерпрофіт» (продакшн ТВі) Олега Радченка журналісту і ведучому Мустафі Найєму про вихід в ефір під загрозою звільнення. А оскільки пан Найєм є головою профспілкового осередку, співробітники сприймають такі погрози як тиск на весь журналістський колектив з метою примусити відмовитися від своїх вимог.

 

Повідомлення про можливість розірвання співпраці, вручене Мустафі Найєму

 

Нагадаємо, що 29 квітня на ТВі вперше з початку конфлікту на каналі вийдуть в ефір новини, які має вести Юлія Литвиненко, а готують їх залучені журналісти. Новий керівник інформаційного мовлення ТВі Єгор Чечеринда повідомив «Детектор медіа», що канал залучає нових людей, бо планує розширити інформаційне мовлення і зробити кілька випусків новин замість одного. Він також запевнив, що каналу потрібні й ті, хто страйкує, і ТВі зацікавлений у їх поверненні.

 

Наводимо повний текст заяви колективу журналістів ТВі без змін:

 

«Шановні глядачі  телеканалу ТВі!

 

Протягом тижня Профспілка журналістів телеканалу ТВі очікувала початку переговорів, сподіваючись на конструктивну позицію керівництва та людей, що представляються власниками каналу. Весь цей час ми висловлювали готовність завершити страйк та негайно розпочати роботу в разі виконання наших головних вимог.

 

Починаючи з 23 квітня ані нові власники, ані нове керівництво телеканалу не робило жодних кроків назустріч колективу, відмовляючись надати гарантії, які б дозволили журналістам виконувати свої обов'язки.

 

При цьому нове керівництво телеканалу категорично відмовляється визнавати повноваження осередку Профспілки журналістів ТВі та страйк журналістів телеканалу. Вигадуючи надумані приводи для затягування часу, юристи каналу вимагають у колективу визнати свою провину у перерві роботи каналу і у такий спосіб обґрунтовуючи право на звільнення співробітників каналу.

 

Нагадаємо, страйк колективу ТВі був розпочатий у відповідь на факти цензури та втручання у професійну діяльність журналістів з боку нового керівника телеканалу в особі Артема Шевченка.

 

Натомість під час попередніх зустрічей різні представники нового власника телеканалу разом з новим керівництвом ТВі прямо заявляли про неможливість виконання вимог колективу. Зокрема щодо незастосування санкцій до колективу ТВі, оголошення справжнього власника телеканалу та гарантії невтручання у професійну діяльність журналістів.

 

Крім того, сьогодні під час зустрічі з журналістами керівництво телеканалу ТВі відкрито підтвердило факт виходу в ефір альтернативних випусків новин та програм з основної сітки каналу. Фактично, новий менеджмент без попередження вже замінив журналістів каналу на нових найманих працівників. На даний момент журналістам уже закрили доступ до робочих станцій та телекамер.

 

Остаточно можливість початку переговорів була зірвана врученням керівника ТОВ «Інтерпрофіт» Олегом Радченком письмового ультиматуму про вихід в ефір штатному співробітнику ТВі Мустафі Найєму під загрозу про звільнення. Оскільки Мустафа Найєм є головою Профспілки журналістів телеканалу ТВі, співробітники каналу сприймають такі погрози як тиск на весь колектив журналістів з метою примусити відмовитись від своїх вимог.

 

Зважаючи на вищевикладене, Профспілка журналістів телеканалу ТВі сприймає дії керівництва та власників телеканалу як неконструктивні, нещирі і як такі, що не направлені на поновлення роботи телеканалу ТВі.

 

Ми не вбачаємо далі за можливе виконувати свої професійні обов'язки на телеканалі ТВі, оскільки не можемо гарантувати нашому глядачеві надання об'єктивної та неупередженої інформації. І вважаємо, що люди, які називають себе новими власниками та менеджерами телеканалу, зруйнували репутацію ТВі.

 

У цій ситуації ми бачимо єдиний прийнятний для нас вихід - піти».

 

 

«Детектор медіа»

 

Фото з Twitter Павла Шеремета і Facebook Мустафи Найєма

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY