detector.media
19.04.2013 13:44
Шустер має вести ток-шоу про секс, а не політичну програму – Томенко
Шустер має вести ток-шоу про секс, а не політичну програму – Томенко
Політик має сумнів, що Савік Шустер справно платить податки в Україні

«Заробітчани з інших країн мають повне право вести ток-шоу, скажімо, про секс і сучасне мистецтво, але не повинні вести політичні передвиборчі програми», - зазначив голова Комітету з питань свободи слова та інформації Микола Томенко 19 квітня у відповідь на дискусію в Facebook. Про це йдеться на персональному сайті Томенка.

 

Томенко висловив сподівання, що в Україні все ж з'являться цивілізовані європейські політичні ток-шоу. «На жаль, найзнаменитіше сьогодні ток-шоу на телеканалі "Інтер" не має нічого спільного ні з стандартами свободи слова, ні з принципами неупередженості та незаангажованості», - наголосив він.

 

За його словами, проблема не лише в тому, що цю програму веде не громадянин України, проблема в тому, що і не громадяни України здійснюють контроль і режисуру того, як правильно подавати інформацію про владу, і як неправильно подавати інформацію про опозицію.

 

«Коли ми говоримо про європейські принципи, то я не знаю такого політичного шоу, для прикладу в Італії, яке б, умовно кажучи, вів громадянин Франції, а громадяни Німеччини  як радники адміністрації президента та куратори інформаційної політики координували його діяльність та забезпечували маніпуляціі, щоб обґрунтувати правильний курс президента і уряду. Тому сьогодні ми мусимо говорити про стандарти, принципи та відповідальність таких ток-шоу, а також про незаангажованість людей, які їх роблять», - зазначив у своєму коментарі політик.

 

Крім того, він наголосив, що ніколи не висловлювався проти роботи на ринку української журналістики заробітчан з інших країн.

 

На думку Миколи Томенка, вони можуть вести ток-шоу про секс чи про сучасне мистецтво, але не політичні ток-шоу, які не лише під час виборів, а й постійно за змістом являються передвиборчими. Більше того, відповідна норма міститься у законі про вибори, і забороняє журналістам та представникам шоу-бізнесу з інших країн брати участь у виборчому процесі України.

 

«Я думаю, що пора і нашим контролюючим органам, зокрема податковій, бути більш уважними до діяльності так званих дорогих заробітчан, що працюють на ниві медіа та шоу-бізнесу і є найбільш оплачуваними порівняно з українськими журналістами. У мене є великі сумніви, що вони сумлінно сплачують податки в Україні і взагалі працюють відповідно до чинного законодавства в системі оподаткування, - зауважив голова Комітету. - Так, складається парадоксальна ситуація, коли вони розповідають українцям, як треба жити по-європейськи, водночас, самі працюють поза системою відповідальності держави, в якій заробляють кошти як».

 

Тим не менше, політик налаштований оптимістично і вірить, що в Україні все ж з'являться європейські за формою та українські за змістом політичні ток-шоу, куди не будуть запрошувати  «блазнів та політичних кілерів», а де відповідальні політики  разом з експертами будуть думати про те, як Україну зробити європейською демократичною державою.

 

Нагадаємо, нещодавно Микола Томенко закликав опозицію ігнорувати участь у ток-шоу Савіка Шустера на «Інтері».

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY