detector.media
04.04.2013 11:46
Рівненська журналістка виграла суд щодо відмови надати інформацію про закупівлі з бюджету
Рівненська журналістка виграла суд щодо відмови надати інформацію про закупівлі з бюджету

Рівненський окружний адміністративний суд підтвердив протиправність відмови у наданні інформації журналістці Рівненсько-Волинського інформаційно-аналітичного порталу «Четверта влада». Про це повідомляє Інститут розвитку регіональної преси (ІРРП).

 

Журналістка Рівненсько-Волинського інформаційно-аналітичного порталу «Четверта влада» Антоніна Торбіч оскаржила у суді відмову Регіонального інформаційно-комп'ютерного центру Рівненської облради надати детальну інформацію про закупівлю системи зв'язку «відеоконференція», здійснену 2011 року. Юридичну допомогу журналістці надавала медіа-юрист Інституту розвитку регіональної преси (ІРРП) Людмила Опришко в рамках проекту «У-Медіа» Інтерньюз Нетворк за підтримки АМР США.

 

За телевізори, керовану PTZ-камеру, вебкамери, спікерфони, спліттер, комутатор для Регіонального інформаційно-комп'ютерного центру з обласного бюджету було  витрачено 338 тис. 353 грн. Таку суму рівненським журналістам назвали у 2012 році. Закупівлю обладнання комунальний заклад Рівненської облради «Регіональний інформаційно-комп'ютерний центр» здійснив у ТОВ «ІТ-Рішення».

 

Антоніна Торбіч звернулася до Рівненської облради з проханням про доступ до детального кошторису обладнання та копій договору, яким була передбачена закупівля згаданої системи. Згодом запит потрапив до комунального закладу «Регіональний інформаційно-комп'ютерний центр». Там відмовили у наданні повної інформації, посилаючись на те, що договором між ним та ТОВ «ІТ-Рішення» передбачено нерозголошення інформації фінансового або комерційного характеру відносно сторін договору. А дозволу на розголошення інформації ТОВ «ІТ-Рішення», мовляв, не надало.

 

«Така відмова у наданні інформації та документів прямо суперечить Закону України «Про доступ до публічної інформації». Законом передбачено, що доступ до інформації про розпорядження бюджетними коштами, володіння, користування чи розпорядження державним, комунальним майном, у тому числі до копій відповідних документів, умови отримання цих коштів чи майна, не може бути обмежено», - заявила адвокат, медіа-юрист Людмила Опришко, коментуючи рішення суду на користь рівненської журналістки.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY